IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е да живееш в стоманена кутия на най-недостъпния жилищен пазар в света

Властите в Хонконг смятат домовете контейнери за част от решението на проблема с недостига на жилища

14:34 | 30.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След ходене през пуст терен на селска област по неравно павиран път Гилбърт Уон пристига пред метална порта, която изглежда като вход към склад или може би автомобилен парк, гледка, която се среща навсякъде в Новите територии на Хонконг, пише Bloomberg.

Но зад привидно враждебната фасада се намира скромният дом на Уон – преустроена стоманена кутия, която прилича много на обикновен корабен контейнер. Подобни жилища, наричани домове-контейнери, стават все по-популярен вариант за местните жители, които са изключени от най-недостъпния жилищен пазар в света.
Мнозинството от тези жилища също така са незаконни.

„От всички преустроени домове в стила на контейнер, които съм виждам в реклами или онлайн, мога да кажа, че 99,9% не отговарят на закона“, казва Винсънт Хо, управляващ директор в консултантската компания Freevision.
Причината за тази тенденция са космическите цени на имотите. За да се справи с жилищната криза, ръководителят на администрацията в Хонконг Кери Лам полага концентрирани усилия да освободи още земя. Нейното правителство дори смята жилищата контейнери за част от решението.

Жилищата контейнери са вид сградни структури, които по закон се нуждаят от одобрение от правителството преди строителството. За да бъдат законни в Хонконг, те трябва да отговарят на някои стандарти за вентилация, осветление и противопожарни инсталации. Освен това земята, върху която са изградени, трябва да е предназначена за жилищни нужди. Поставянето на жилищна структура върху земя, която е предназначена за земеделски нужди или склад, не е позволено.

Заради често неясните им локации няма точни данни за броя на домовете контейнери в Хонконг, но търсенето расте бързо.

Поръчките за контейнери са се удвоили от 2016 г. насам, като 40% от тях са предназначени за жилищни цели, казва Иван Чан, директор на компанията производител на подвижни сгради Markbox. Всяка година тя произвежда около 200 контейнера за живот. Употребата на останалите е различна – от будки за храна до събития на открито и складове.
Най-обичайното жилище контейнер, произведено от Markbox, е с площ от 30 кв. м и струва около 150 хил. хонконгски долара (19 100 щатски долара). В Хонконг само първоначалната вноска за най-скромен апартамент лесно може да надмине два пъти тази сума.

Ниската цена на жилищата контейнери накара правителството да експериментира с превръщането им в част от решението на острия недостиг на жилища. Държавен фонд работи с организацията с идеална цел Хонконгски съвет за социални услуги за изграждането на 90 жилища, които ще бъдат разположени легално в най-бедния квартал на града като временно решение за хората, чакащи за социално жилище.

Средното време за чакане е набъбнало до пет и половина години към декември, което е над два пъти повече отколкото през 2012 г., сочат данни на Хонконгската агенция за жилищната политика.

30-годишният Уон не си е представял да живее в контейнер, когато двамата с приятелката му започнали да търсят жилище миналата година. Но те бързо разбрали, че наемите на апартаментите в града се извън бюджета им.
Отнело им около месец да се установят в настоящия си дом с площ от 19 кв. м, за който плащат наем от 4500 хонконгски долара на месец. Наемът само на една стая със сходни размери в близък апартамент струва около 20% повече.

Двойката харесва ниските разходи и качеството на въздуха, което е по-добро, отколкото на остров Хонконг, но има и недостатъци. Жилищата контейнери не могат да издържат на лоши метеорологични условия, така че когато тайфунът Мангхут връхлетя Хонконг миналия септември, в жилището им се появили течове. Заради отдалечената локация двойката трябва също да отделя повече време и пари за пътуване.

Уон казва, че не е питал дали жилището е законен жилищен имот, когато се нанесъл, и не планира да пита. Той признава, че има шанс земята, върху която се намира жилището им, да не е предназначена за жилищна употреба.
Но докато обстоятелствата не се променят, той смята да не предприема нищо.

„Цените на жилищата определено ще останат високи. Хората в Хонконг смятат, че човек задължително трябва да притежава апартамент и това тласка цените нагоре“, казва Уон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още