IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг избра борбата с климатичните промени пред президентството

Някои анализатори прогнозират, че борбата с климатичните промени може да струва на САЩ 93 трлн. долара до края на този век

13:43 | 08.03.19 г. 11
<p>
	Майкъл Блумбърг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Майкъл Блумбърг. Снимка: Архив Ройтерс

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг наскоро обяви, че не възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ, като вместо това той ще започне нова инициатива за борба с климатичните промени - „Отвъд въглерода“, пише Ирина Слав за Oilprice. 

“Ще стартирам нова кампания, подобна на "Нова зелена сделка", която ще има за цел да подпомага усилията на американските граждани да придвижат САЩ от икономика, базирана на изкопаемите горива, към бъдеще със 100% чиста енергия“, споделя Блумбърг.

По неговите думи в основата на тази кампания стои убеждението, че всяка една година е от значение.

Идеята за „Нова зелена сделка“, предложена първо от колумниста Том Фрийдман преди повече от десетилетие, няма шанс да бъде одобрена от Сената през следващите две години. Според Блумбърг обаче „природата няма да се съобразява с политическия календар“.

77-годишният милиардер със сигурност разполага с достатъчно количество информация относно инициативата за борба с основните замърсители на атмосферата – 284 въглищни електроцентрали вече са закрити и заменени от по-слабо замърсяващи алтернативи, редуцирайки вредните емисии на въглероден диоксид с 605 млн. тона и спестявайки 3,5 млрд. долара от разходите за здравеопазване.

Планът на кампанията е всички останали действащи електроцентрали, които произвеждат електроенергия чрез изгаряне на въглища в САЩ, да бъдат закрити през следващите 11 години, посочва Блумбърг.

За момента той не дава краен срок за този процес, имайки се предвид мащаба на действията и тяхното краткосрочно влияние върху икономиката.

Цената на тази инициатива е подобна на крайната цел на интерпретацията на идеята за „Нова зелена сделка“ на Александрия Окасио-Кортез, а именно – 100% енергия от възобновяеми източници и нулеви емисии на въглероден диоксид.

Това може да се постигне чрез сериозни инвестиции във възобновяемата енергия, стимулирайки енергийната ефективност на електроразпределителната мрежа и изграждането на интелигентни такива, които да разпространяват достъпната енергия, както и финансиране на проекти, свързани с устойчивото земеделие и зелен транспорт.

Достатъчно ясно е, че такъв мащабен план изисква огромни количества финансови средства. Нищо чудно тогава, че републиканците в Конгреса определиха „Новата зелена сделка“ като „изключително нереалистична“ и „радикална екологична политика“.

Критиците имат право. Необходими са огромни количества инвестиции, но привържениците на сделката твърдят, че ако не се направи нищо сериозно по въпроса с климата, ще се стигне до момент, когато човечеството ще е длъжно да предприеме радикални мерки, които вече ще струват много по-скъпо.

Екстремните метеорологични условия и честите пожари през последното десетилетие са стрували на федералното правителство около 350 млрд. долара, като се прогнозира тези разходи да достигнат половин трилион долара до 2100 г.

И все пак, според републиканците, „Новият зелен план“ ще струва много повече от това. American Action Forum, дясноцентристка организация, посочва разходи в размер на 93 трлн. долара.

Демократите смятат, че цифрата е твърде завишена, като Окасио-Кортез предлага сумата, която е необходима за борбата с климатичните промени, да бъде набрана чрез повишаване с до 70% на данъците на богатите граждани.

Това изглежда нереалистично, тъй като хората предпочитат да мигрират, когато доходите им бъдат заплашени от данъци, които не могат да си позволят да платят.

Но ето че сега се появява Майкъл Блумбърг с нетно богатство от 55 млрд. долара и дългогодишен опит в борбата срещу въглищните електроцентрали.

Може би неговият план ще звучи значително по-реалистично от „Новата зелена сделка“. Въпросът, колко ще струва всичко това, обаче остава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не си личи да си отварял тези учебници скоро ... и правилно, не се обяснявай, че ще лъсне плоския ти мозък :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 5 години
ми кво да обяснявам - вземаш учебника по математика, физика и ботаника. и учиш. изгаряш всички политически икономии, икономически политики, визии за бъдещетата и так дальше. и живота отнова придобива смисъл и материални очертания, както е създаден. а не както ми разправят московските кратуни, брюкселските зелки и холивудските откаченаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 5 години
не, член съм на клуба синьото е синьо, червеното е червено, а лилавото - лилаво. не съм член на клуба - вижте тази ябълка, но запомнете от мене - това е портокал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
евреите пак кроят тяхните простотиии, но тоз няма да е жив докато се осъществят неговите "климатични промени" .... Бегом при Буша и Рокафелера у вечните ловни полета, там нема му е замърсено нищо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Човеколюбецът - филантроп Блумбърг, който жертва кариерата си "Срещу опцията да използва богатството и влиянието си да помогне на бъдещото поколение." Демек - ше си харчи богатството да спасява света...? Хахаха... Май тука никой още не е написал, че както за дедовците на такива като Блумбърг преди век петролът е бил източник на несметни богатства, с които са се бетонирали фамилни династии, които пък са посочвали и избирали (назначавали) американските президенти, така и сега на хоризонта изгря новото Елдорадо - "борбата с климатичните промени", което ще направи несметно богати тези, които го монополизират. Става въпрос за пари, дечица, за огромни пари, които ще отидат при вождовете на "борбата с климатичните промени", а чичо ви Майк иска място там, а не в Белия дом, където ше играе боксова круша на кой откъде завари. Президентската институция, която либералпомиярите превърнаха в пародия на власт, срещу реалната власт на големите пари - между тези неща избира чичо Майк... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Мани бе,кой тоз Блумбърг?Света има нужда от човек като тебе да обесни на хората което е смислено и кое не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Не виждам нищо учудващо. Човека е на години, успял е, бил е на висок държавнически пост - не е малко да си кмет на Ню Йорк. И пред него стои алтернативата да се бори за президент на САЩ, която като институция вече (от има няма 2-3 години) е поизгубила блясъка си, да се мятат по него всякакви л****** от един оранжев макак (и не само), и възможно да загуби изборите, дори да е взел повече гласове... Срещу опцията да използва богатството и влиянието си да помогне на бъдещото поколение. Никак не е глупав Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Ъхъ , в по-добрия свят некрологът мое и да успее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Предишната инициатива на Блумбърг - "Отвъд въглищата" е доста успешна. Той е вложил около $100 млн и според тях:Отвъд въглищата е движение, което се опитва да затвори всички въглищни централи в САЩ. Досега кампанията твърди, че усилията й са накарали повече от половината въглищни централи да се пенсионират или да се ангажират да се пенсионират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Намерил се кой да го критуква и да му дава оценка!!!Да не си член на клуб "Земята е плоска" или "Коспирацията е навсялъде"!?!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още