IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС задължи министъра на околната среда да извърши екооценка на парк "Пирин"*

Решението на тричленния състав подлежи на обжалване

11:09 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“, съобщи пресцентърът на институцията.

Върховните магистрати дават задължителни указания на министъра по прилагането на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. 

Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.
Административното дело от 2018 г. е образувано по жалба на WWF България, Асоциация на парковете в България и физически лица.

То е срещу Решение от март 2017 г., издадено от министъра на околната среда и водите, да не се извършва екооценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 г.

Според магистратите оспореното решение нарушава административните разпоредби. Тричленният състав на ВАС изпраща преписката на министъра за издаване на ново решение.

Процесът по екооценка е приключил с поредица от противоречащи помежду си решения през март 2017 г.

Тричленният състав смята, че Планът попада в хипотезите на Закона за опазване на околната среда, според който екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения. Магистратите смятат, че са нарушени евродирективи в областта на околната среда.

Наред с това според допълнителната разпоредба на Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии „актуализация на план за управление“ е изготвяне или утвърждаване на нов план за управление.

Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок.

В рамките на законовия срок екоминистерството ще предприеме съответните действия във връзка с решението на ВАС за Национален парк "Пирин", каза междувременно пред журналисти в Народното събрание министърът на околната среда Нено Димов.

„Очакваме да получим мотивите и самото решение, възложил съм на експертите в министерството да се запознаят с него“, уточни Димов, цитиран от БТА.

Той увери, че в рамките на определения от закона срок от ведомството ще предприемат или не съответните действия.

Става въпрос за едно от седемте решения на служебното правителство, които затрудниха много съда, защото бяха разнопосочни, разясни министърът. В крайна сметка, успяхме да се фокусираме само върху едно, за него става въпрос, така че, когато имаме окончателно влязло в сила решение, ще бъде изпълнявано, допълни той.

Припомняме, че през януари петчленен състав на ВАС отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин", гласувани от правителството на 29 декември 2017 година, с които бе дадена зелена светлина за строителството на втори лифт в Банско.

*Новината е допълнена в 14:48 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още