IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ внася кандидатурата за нов подуправител следващата седмица

Минимум 8 дни преди изслушването на претендента номинацията, както и прилежащите към нея документи, трябва да бъдат качени на сайта на Народното събрание

11:43 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител - ръководител на управление "Банков надзор" на БНБ.

Причината е изненадващо подадената в началото на март оставка на досегашния ръководител на управлението Димитър Костов.

Кандидатурата на новия подуправител се внася в ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси от управителя на Централната банка в тридневен срок от гласуването на правилата. Явно от бързане обаче депутатите са пропуснали да уточнят дали става дума за календарни или работни дни. Така или иначе най-рано във вторник и най-късно в края на следваща седмица новата кандидаура трябва да бъде официално внесена в бюджетната комисия.

Минимум 8 дни преди изслушването на претендента за поста, номинацията, както и прилежащите към нея документи, трябва да бъдат качени на сайта на Народното събрание. 

Медиите могат да изпращат до комисията по бюджет въпроси към кандидата преди изслушването му, а юридическите организации с нестопанска цел - да изпращат становища по предложението също в комисията по бюджет.

Претендентът за поста ще бъде предварително проверен за принадлежност към бившите спецслужби - Държавна сигурност и Разузнавателното управление на БНА.

Изслушването във финансовата комисия е на открито заседание, на което кандидатът ще представи концепцията си за дейността, за която е номиниран - ръководител на "Банков надзор". 

Той се смята за одобрен, ако за него в пленарната зала гласуват повече от половината присъстващи народни представители. Заседанието ще се излъчва на живо.

Ако кандидатът не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор. Ако в тримесечен срок не бъде избран нов подуправител, някой от действащите подуправители временно ще поеме неговите функции.

По неофициална информация Радослав Миленков, който в момента оглавява Фонда за гарантиране на влоговете, най-вероятно ще заеме мястото на Димитър Костов.

Неговият 6-годишен мандат в гаранционния фонд изтича през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още