IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Забавянето на икономиката не е явление само в България

Страната ни може да извлече само плюсове от присъединяването си към ERM II, дори при добре познатите вече проблеми на еврозоната, категоричен е икономистът

13:34 | 08.03.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забавянето на българската икономика е следствие на общата тенденция в световен план. Това коментира пред БНР програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

Той уточни, че към края на миналата година има осезаемо забавяне на растежа, икономическата динамика в целия свят и това не е тенденция само в България.

„Забавянето е до степен, че много икономисти говорят за това, че най-вероятно вече позитивната фаза на последния бизнес цикъл след голямата криза от преди 10-12 години приключва и светът се ориентира към следващ кризисен период“, обясни Ганев. 

По думите му конюнктурата в света изглежда проблематична, а една от причините е, че хаотичиният Brexit става все по-вероятен, което пък увеличава несигурността. Другата е, че тази година ще се смени ръководството на ЕЦБ, което представлява „другото неизвестно в уравнението“. Не е ясно кой ще замести Марио Драги и каква ще бъде приемствеността. Вероятно това са и причините Европейската централна банка да се откаже от повишението на лихвите през лятото, а ще отложи тази стъпка вероятно за края на 2019 г.

По думите на Георги Ганев икономиката на страните от еврозоната е "анемична", а ЕЦБ има малко възможности да я подкрепя.

„ЕЦБ има много голям проблем. С тези нулеви лихви почти не може да води парична политика. Представете си, че наистина се обърне палачинката на бизнес цикъла или зимата вземе, че дойде, ЕЦБ е много по-малко подготвена да посрещне кризата, отколкото Федералният резерв“, каза Ганев.

Относно присъединяването на България към валутно-курсовия механизъм ERM II, а оттам и към еврозоната, в контекста на сигналите за влошаване на икономическия цикък, финансистът е категоричен, че за страната ни все още важи твърдението, че колкото по-бързо се присъединим, толкова по-добре.

„Ние сме в уникална ситуация спрямо всички останали държави, които не са част от клуба на богатите. В България повече от 20 години действа валутен борд, който вече е поел евентуалните минуси от приемането на еврото. Страната ни може да извлече само плюсове, дори при добре познатите вече проблеми на еврозоната“, каза Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 8
pinoccio
преди 5 години
Е, така, де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
abdul
преди 5 години
"защо сме там?"Заради американската военна база в Атия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Тук си абсолютно прав, това е очевиден факт. Но все пак е странно това мълчание. Не е необходимо да признават, че са некадърни и корумпирани. Поне малко академизъм да вкарат в цялата тази едностранно провеждана кампания, а не да ни подкарват като прасета, дето не различават трици от фураж. И другото, което е, ако трябва да признаем факта, че сме такива некадърници, мошеници и нефелници, какво търсим в ЕС, защо сме там? Това обстоятелство отклонява отговорите в съвсем друга посока от тази, в която разяснително ни бяха подкарали пак като животни, когато влизахме в ЕС, а ЕС бе представян като някаква ферма, за да следваме пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Отказахме се от собствена парична политика защото българските финансисти бяха твърде некадърни или корумпирани за да провеждат такава. Ако мислиш, че сегашните са по-добри, можем да излезем от валутния борд без да се присъединяваме към ERM II и Еврозоната. Въпросът е дали доверието на българите е достатъчно високо, за да не последва драматично обезценяване на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Г-н Ганев да не се прави на паднал от Марс. Тоя цикъл не е бизнес, а е кредитен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Това, което казва Георги Ганев е така - дали сме в борд или сме в еврозоната е едно и също. В еврозоната ще се ползваме от определени улеснения за достъп до финансови ресурси. Защо, обаче, никой не казва защо ние се отказваме от собствена парична политика? Валутният борд бе въведен като необходимо зло за овладяване на хиперинфлацията от 1996 г.,която бе предизвикана от определени кръгове с цел грабеж. Оттогава досега никой не смее да отмени борда с мантрата, че бил дисциплиниращ фактор. За каква дисциплина може да става въпрос, когато, всъщност, не може да се прави нищо в областта на паричната политика? Един затворник дисциплиниран ли е или не може да върши престъпления от затвора? Понеже целият елит е за затвора и решението е да бъде ликвидирана паричната политика, за да изглежда този елит дисциплиниран. Никой досега не е разказал за огромните ползи от собствена парична политика в днешните дни на слабата ни икономика. Така днес, останали в борда и запътили се към еврото, станахме мокрият сън на немските и френските банкери. А можехме ние да си се занимаваме с тези неща. Това е все едно децата да искат пари не от родителите си, а от комшията-педоффил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
ЕС (с население половин милиард) държи 16% от световния износ. Китай (с население 1,4 милиарда) изнася 17%. Ама в Европа нищо не се произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 10
QUANTUM
преди 5 години
Каква икономика, какви 5 лева? В Бг всичко е само еврофондове- по точно крадене на еврофондове... Европа забавя темпове, не целия свят. Така е. Докато светът произвежда и работи ч, в Европа се чудят каква поредна комунистическа глупост да измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 5 години
Само преди 10 месеца, се въртяха клипове на БГ банки, с розови десени, подканващи българина да се гмурне дълбоко с гооляям ипотечен кредит за мечтания дом на извратени цени. Каква поредна пародия типична за нашата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още