IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд се разделя със своите дялове в петролния бизнес

Целта е норвежката икономика да стане по-малко зависима от пониженията на петролните пазари

14:27 | 08.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежкият държавен фонд, който управлява 1 трлн. долара, ще се откаже от своето дялово участие в петролните и газови компании, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на финансовото министерство на Норвегия. 

Дяловете в този тип дружества представляват 5,9% от капиталовите инвестиции на фонда в края на 2018 г., което се равнява на 37 млрд. долара.

„Правителството предлага фондът да изключи компаниите, класифицирани като изследователски и производствени дружества в енергийния сектор, за да се намали зависимостта на норвежката икономика от петролния пазар“, съобщават от министерството.

Целта на предложението, което идва от централната банка на страната, управляваща фонда, е да направи норвежката икономика по-малко зависима от пониженията на петролните пазари в момент, в който фондът повишава своята експозиция спрямо петролната индустрия до 70%.

Норвежкият държавен фонд е инвеститор в петролни компании като Shell, в която има 2,45-процентен дял, BP, Total, Chevron и ExxonMobil.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Права е оная поговорка, че когато бог иска да затрие някого, първо му взема ума !!! Пикът в потреблението на петрол дори още не е достигнат, реален спад от сегашните нива няма да има минимум 10 години още. А за природния газ въобще да не коментираме - с отказът на Европа (и не само) от въглищната и ядрената енергия, важността на природният газ като гориво ще расте неимоверно... а тия малoyмници си продават инвестициите в компании като Мидичката и ВР, които инвестират ударно именно в природен газ. И в какво ще инвестират - във ВЕИ компании ли, които не могат да оцелеят без постоянно субсидиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още