IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подаръкът на Марио Драги „за довиждане“ се прие с разочарование от пазарите

Прокрадват се и мнения, че актуализираните прогнози на ЕЦБ за 2019 г. все още са твърде оптимистични

18:21 | 08.03.19 г. 3
<p>
	Марио Драги, управител на ЕЦБ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Последният опит на управителя на Европейската централна банка Марио Драги да подкрепи икономиката на еврозоната рискува да се окаже недостатъчен, пише Bloomberg.

Драги, който ще напусне поста си през октомври, след като прекара целия си осемгодишен мандат в борба с кризата, обяви нов кръг от дългосрочни заеми за банките и обеща лихвите да останат на рекордно ниските си нива поне до 2020 г.

Новите усилия за подпомагане на растежа идват в момент, когато ЕЦБ направи сериозно снижаване на прогнозите за растежa за 2019 г. Влошаването на перспективите за растеж означава, че Драги няма друг избор освен да предостави стимули за пазарите.

Решенията на ЕЦБ обаче бяха посрещнати с хладна реакция от страна на инвеститорите и икономистите. Въпреки похвалите, че Драги предприема действия дори по-бързо от очакваното, налице са и притеснения, че кредитирането на банките ще бъде при по-неизгодни условия, отколкото в миналото.

„Ако искате да има допълнителни стимули, то сегашните не са достатъчни за търговските банки“. Коментира Ник Кунис, икономист в ABN Amro. Според него има нарастващ риск, че ще е необходимо да бъдат предприети по-нататъшни действия, рестартирайки програмата за изкупуване на активи.

Еврото поевтиня до най-ниското си ниво от юни 2017 г. в четвъртък, като в последния ден от седмицата успя слабо да се повиши. В раннния следобяд българско време еврото поскъпва с 0,19% спрямо долара до 1,1214 долара.

Новите заеми за банките ще са с матуритет от две години, докато в предишния кръг те бяха с четири години, а ЕЦБ все още не е обявила всички детайли около условията на финансиране.

Целевите дългосрочни операции по рефинансирането са опит да се защити икономиката от напрежението в търговията, забавянето в Китай и несигурността около Brexit. Има опасения обаче, че ситуацията е по-лоша, отколкото се смяташе преди. Прокрадват се и мнения, че актуализираните прогнози на ЕЦБ за 2019 г. все още са твърде оптимистични.

След вчерашните новини банковите акции първоначално поскъпнаха, но след това поевтиняха до тримесечно дъно. Европейските държавни облигации пък поскъпнаха.

„На този етап, ако ситуацията се влоши, не съм сигурен колко възможности има ЕЦБ за ефективно разхлабване на паричната политика“, коментира Джордан Хискот, старши трейдър в Ayondo Markets.

ЕЦБ намали прогнозите си за растеж и за инфлацията, но Марио Драги заяви, че представителите на банката са изразили увереност, че вероятността от рецесия в еврозоната е много ниска и че като цяло региона е в добра форма.

„Вече няма никакви признаци за нормализиране на паричната политика“, смята Александър Крюгер, анализатор в Bankhaus Lampe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Сложили за директор на ЕЦБ италиянец и резултатът е такъв .....ако сложатгерманец резултата ще е корено-различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Марио Драги е с качество на символ за неправилно управление на Европейската централна банка (ЕЦБ) и нарастващи щети в еврозоната.Сега (при грешката за неограничавани щети от работата на ЕЦБ) щетите от работата на ЕЦБ подсигуряват за катастрофална европейска криза и ръководителят на ЕЦБ няма полезен ход за спасение на еврозоната от криза.Спасението на еврозоната от криза е възможно с правилно противодействие срещу щети от работата на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Реално Марио Драги си е за затвора.Защо ли? Ами защото когато печаташ пари и поемаш риска за целия Европейски съюз, и се провалиш, носиш наказателна отговорност. Дори не само че не признава провала си, но продължават да трупат дълг, върху дълг. Банкерите са си за затвора отвсякъде. Този особено най- вече. Наду балони при пазарите на акции, пазарите на недвижими имоти, и нищо друго. Реално замазаха предишната криза с печатане на нов дълг, а отдолу оставиха едно бездънно блато. Увеличиха социалната пропаст в обществата и крайния резултат е една огромна 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още