IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първо четене НС опрости дълговете на вероизповеданията

От "Обединени патриоти" призоваха ГЕРБ да преосмислят подкрепата си за законопроекта

15:05 | 08.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът одобри на първо четене амнистията на неплатените публични задължения на вероизповеданията до 31 декември 2018 г.

Измененията в Закона за вероизповеданията, внесени от Цветан Цветанов /ГЕРБ/ и Мустафа Карадайъ /ДПС/, бяха приети със 109 гласа "за", 24 "против" и 3 "въздържал се" и при прегласуването, предаде БТА. 

Вчера стана ясно, че общата сума на всичките задължения на шестте регистрирани вероизповедания към 31 декември 2018 г. е 8,2 млн. лева, от които 8,1 млн. лв. са задълженията на Главно мюфтийство. 

От "Обединени патриоти" призоваха ГЕРБ да преосмислят подкрепата си за законопроекта, защото се създавало усещането, че едно вероизповедание в България е фаворитизирано. Искрен Веселинов /ВМРО/ посочи, че няма как да приемат създаването на привилегии за Главното мюфтийство. По думите му голяма част от тези задължения, които се предвижда да бъдат опростени, са за осигуровки.

Павел Шопов /"Атака"/ коментира, че това, което става днес в парламента, му прилича на онази целувка на Орлов мост - една братска прегръдка в пленарна зала. БСП да престанат с демагогията, ако бяха в пленарна зала, щеше да се осуети приемането на този закон, коментира той.

Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група, в случая групата на ДПС, коментира Валери Симеонов /НФСБ/.

По думите му "въпросните 8 милиона лева са напълно във възможностите на ДПС и на кръговете от фирми да си ги осигурят и да си ги заплатят". Става въпрос за нещо друго – „трябва да бъде показано на цялото НС, на цялото българско общество, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става, че ДПС поставя условия, а всички останали трябва да ги изпълняваме“, коментира Симеонов. Той призова ГЕРБ "да не се връзват на тази въдица", даже и заради дребните сметки за моментно гарантиране на мнозинство, на кворума.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов апелира да не делят българите на мюсюлмани, християни или други религии. Нека не се заиграваме с етническия мир, призова той. Цветанов обясни, че с този законопроект се опитват да дадат точно тази стабилност на държавата и на вероизповеданията. Никой по никакъв начин не е оказвал някакъв рекет, за да сложа подписа си /като съвносител/ и да гласувам днес за законопроекта, посочи той.

Станислав Станилов коментира, че не Обединените патриоти, а самият дебат дели българите. Този законопроект е в нарушение на Конституцията, посочи той и отбеляза, че само президентът може да опрощава задължения.

С новите изменения в Закона за вероизповеданията се цели прецизиране на някои разпоредби относно възможността за предоставяне на държавна субсидия на задграничните епархии на Българската православна църква /БПЦ/ и на българските православни църковни общини в чужбина и по отношение на максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите и служителите на религиозните институции. За осигуряване изпълнението на последните промени в закона, влезли в сила след приемането на държавния бюджет, се предвижда Министерският съвет да определи за 2019 г. държавни субсидии за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание, разпределени на БПЦ и на Главното мюфтийство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
"на вероизповеданията"? Защо е това лицемерие?99% от задълженията, които се опростяват са на конкретно вероизповедание!И каква е обосновката? Защо се "опростява"?Защо се подаряват пари от бюджета? Т.е. от джоба на българския данъкоплатец? Каква е причината това да е толкова важно на Цветанов, че той да внася проекта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още