IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери от Северна Корея са откраднали 570 млн. долара в периода 2017-2018 г.

Според експерти в последните около 2 години Пхенян е предприел най-малко пет успешни пробива на борси за криптовалута в различни азиатски страни

10:20 | 09.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хакери от Северна Корея са извършили серия от кибератаки и са успели да откраднат 570 милиона долара, в това число и в криптовалута в периода януари 2017 г. - септември 2018 г., пише японското издание Nikkei. То се позовава на данни в доклада на комисията към Съвета за сигурност на ООН, която следи как се спазват санкциите, наложени на Северна Корея. 

Според експерти в последните около 2 години Пхенян е предприел най-малко пет успешни пробива на борси за криптовалута в различни азиатски страни. Освен това Северна Корея може да е използвала и блокчейн технологията за заобикаляне на санкциите, действащи срещу нея.

В същото време севернокорейски компании са задействали активно акаунти в YouTube и Instagram за продажба на военна техника, която също е забранена със санкциите, се казва в доклада. Messenger WeChat е бил още едно средство, позволяващо на Северна Корея да осъществява незаконна търговия в открито море. В частност по платформата за съобщения са се предавали информации за координатите на плавателните съдове, от които след това севернокорейски катери товарели нефт и други стоки, които са обект на санкциите.

Спрямо Северна Корея действа най-тежкият санкционен режим, включващ финансови санкции, оръжейно ембарго, забрана за доставка на гориво за ракети, на оборудване и на материали с двойно предназначение, а също и експорт на желязо, морска продукция, въглища, олово и др.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още