IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява броя на изпълнителните дела в България през 2018 г.

Според статистиката през 2018 г. са били възстановени рекордните 200 млн. лева на български граждани, посочват от Камарата на частните съдебни изпълнители

16:30 | 09.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Намаляване на броя на изпълнителни дела през 2018 година отчетоха от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Масовите вземания са спаднали от хиляди на сметки от няколкостотин лева, каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнителни Георги Дичев, цитиран от БНР. 

От Камарата призовават гражданите и бизнеса да внимават какво подписват, защото при алтернативните методи, каквито са колекторските фирми, техните права не са защитени.

Според неофициална статистика едва 10% от задълженията в страната между граждани и бизнес и бизнес и бизнес са събирани от частните съдебни изпълнители. Това става по строго описани процедури, които след последните промени в Гражданския процесуален кодекс дават изключителна защита на правата на длъжниците.

Няма такива правила обаче при колекторските фирми, това напомни Георги Дичев.

От камарата предупреждават да не се бърка тяхната работа и тази с колекторските фирми, защото те събират взимания въз основа на съдебни решения и призовават политици и държавни структури да не чернят професията им.

Според статистиката през 2018 г. са възстановили рекордните 200 млн. лева на български граждани,  както и два пъти повече на държава, общини и бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още