IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Акцията в Силистра удари доверието в НОИ

Отговорните за контрола са насърчавали злоупотребите, заяви бившият социален министър

09:55 | 10.03.19 г. 1
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Акцията в Силистра е удар по доверието в НОИ. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира пред bTV разбитата схема за фалшиви документи за по-висок трудов стаж. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност, като сред тях е и директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита.

Групата от 2007 г. е издавала фалшиви ТЕЛК-ове, които са предоставяни пред НОИ. Директорът на НОИ – Силистра по телефона е диктувал кой е "СМЧ - Пенчев" - т.е. "силно мой човек - Пенчев", съобщи вчера Dnes.bg

„С тази фалшификация се нанася сериозен удар върху доверието на хората в НОИ. Излиза, че можеш да си миньор и 15-20 г. да си под земята, а може и да не си виждал мина и изведнъж да се окажеш с правата на един миньор”, каза по този повод Нейков.

По думите му това е престъпление „на белите якички”.

„Хора, които трябва да упражнява контрол, не само не са го правили, а по-скоро са насърчавали злоупотребите. Подобни случаи са петно върху авторитета на професионалистите, които работят в НОИ”, на мнение е Иван Нейков.

Той припомни, че контролът се упражнява на ниво териториално управление на НОИ, където се взима решението дали да бъде признат един осигурителен стаж, или не.

Бившият социален министър коментира още, че една преписка минава поне през трима души, за да стигне до разпореждане за отказ или отпускане на пенсия. Той предположи, че става въпрос за опит да се получат пенсии в условията на т.нар. ранно пенсиониране и те са близки до тавана. Вероятно става дума за пенсии над 800 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Колко мандата управлява Бойко Борисов??? Кой е отговорен за корупцията в България? Как се наказват виновните? Колко депутати, и държавни служители има в затвора??Отговора е една голяма 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още