IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Доходите на българите ще растат по-бързо от икономиката

Търговските войни ще се отразят на растежа у нас, заяви финансистът

10:44 | 10.03.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло, заяви пред NOVA финансистът Емил Хърсев.

Преди дни стана ясно, че външното търсене на български стоки и услуги ще забави темпа си на растеж през първата половина на 2019 г., според последния икономически преглед на БНБ.

От началото на годината се натрупват по-скоро отрицателни фактори не само у нас, а и навсякъде по-света. Причината е конфронтацията между основни центрове на световната икономиката – ЕС, САЩ, Китай, коментира финансистът, който отчете агресивната външноикономическа политика на американската администрация. 

Основните пазари на българските компании по думите му няма как да не бъдат засегнати.

Ръстът на заплатите в публичния сектор от 10% ще бъде последван от повишение в частния заради конкуренцията за кадрите. Така доходите ще растат повече от икономиката, смята Хърсев.

Той отбеляза, че 20 г. преживяваме фиксирания курс на лева към еврото и бе категоричен, че няма да има драстично нарастване на цените при присъединяване към еврозоната.

Доходите ни ще растат и така ще расте кредитоспособността на населението, заяви експертът.

В момента спестяват по-възрастните хора, а младите имат нужда от кредити, за да уредят своя живот, допълни той.

Той смята, че лихвите по спестяванията в левове ще продължат да бъдат по-високи от лихвите на депозитите в евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 23 rate down comment 1
data
преди 5 години
Искам да обърнеш внимание на кредитна задлъжнялост в западна европа и тук :) Дали пък на някой не му прави впечатление задлъжнялоста на държавата БГ и задлъжнялоста на "развитите " държави ? Щот в Бг си говорим за дълг общ ( държавен+частен) от 70 % грубо от БВП а в Гърция например (нищо че е нарицателен пример ) само държавния гони 200 % а за частният всички мълчат )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
В България има много хора които не са на мястото си. Явно е че Хърсев е пример за това. Няма нищо лошо, но ако е възможно Инвестор да стеснява трибуната си за подобни индивиди. на ползу рода е повярвайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 12
gembirdkz
преди 5 години
Ти като си мислиш че е лесно да си работодател,защо не станеш такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 5
gembirdkz
преди 5 години
Абсолютно прав си.И все пак доходите на българите са доста ниски спрямо всички останали държави,а хората от люксембург не са 20път по-производителни от хората в Б-я.Производителността се определя от КПД-то в държавата и докато един човек който копа нивата си в люксембург на лопата и един който копа нивата си в Б-я,не може да бъда 20 пъти по-бърз на един 8часов работен ден,просто този в Люксембург работи с трактор,а този в Б-я работи с лопато от египетско време.За това ние сме бананова държава,защото не се развиват технологиите,хората нямат достъп до най-новите машини,говоря за МАСОВО употребяване.Няма ефективност,защото къщите на хората НЕ са санирани и харчат тока за отопление вместо за производствени нужди.Докато не се наливат пари в бизнеса и в места които носят бъдещи пари,НЯМА как българина да бъде богат.Отделно на запада му пука дали българина е богат,а на руснака му е кеф да цеди българина.Спасението в тази държава е на самите българи,не да чакат някой да дойде и да ги оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 7
data
преди 5 години
България е приела стратегия за бързо сближаване на доходите с ЕС и причина за това е влизането е евро зоната . Те затова е и ударното вдигане на доходите от бюджета . Така ще е докато не достигнем целта от барем 50 % конвергенция на доходите поне към момента на присъединяване и тоя процес няма нищо общо всичко останало . Да се надяваме че икономиката ще може да абсорбира шока и да Хърсев е прав - именно заради това ръста на доходите ще изпреварва поне няколко години подред ръста на икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Доходите и пазара на тръда стигнаха пик, ощр в края на 2018 та година. Това са нещата на терен. Иначе статии от пишман икономисти колкото щеш. Точно Емил Хърсев е абсолютен клоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 6
xapoznai
преди 5 години
Да! И когато това стане всички работодатели ще станат работници и сами ще вършат работата на няколко мързеливци. Така производителността рязко ще се вдигне и доходите ще се изравнят с нормалните държави. А мързеливците с ниска производителност ще се наредят в Германия за социал. След няколко поколения на генетичен филтър в България ще са останали само свръх производителни работници с доходи в "разумните граници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Връзката между доходите и ръста на икономиката не е пряка. Трудът е стока която се търгува на пазара. При силно търсене и недостатъчно предлагане цената му може да расте извън разумни граници. Учудвам се как не го разбирате, нали точно вие постоянно говорите за балони. Работодателите се опитват да компенсират увеличените разходи за труд с повишаване на производителността и оптимизиране на организацията си, но резервите им не са безгранични. В един момент ръста на доходите - който вече от 2 години изпреварва икономиката ще стане проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
във всички сделки на OneCoin с имоти в БГ все неговото име изплува :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 5 години
Точно. Ще изкарваме повече от колкото произвеждаме. Толкоз от набедения за икономист Емил Хърсев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още