IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba придобива дял в четвърта китайска куриерска компания

Гигантът в електронната търговия има ясен план как да постигне по-бързи доставки както на вътрешния си пазар, така и в цял свят

12:35 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Alibaba Group Holding ще придобие дял от 14% от STO Express чрез сделка за 693 млн. долара. Това е четвъртата значителна инвестиция на гиганта в електронната търговия в китайска куриерска компания, предава Ройтерс.

Книжата на STO Express се изстреляха при старта на търговията и веднага достигнаха 10-процентов ръст на цената си на борсата в Шънджън, сочат данни на Refinitiv.

STO Express заяви днес, че нейният контролиращ акционер планира да създаде нова дъщерна компания, която да притежава дял от 29,9% от куриерската фирма.

Alibaba в замяна ще инвестира 4,66 млрд. юана (693,44 млн. долара) за дял от 49% в новата фирма и ще държи повече от 14% от STO Express, гласи изявлението.

Отделно от това Alibaba потвърди инвестицията и заяви, че става дума за „една от петте топ компании в Китай за експресни доставки“.

"Ще засилим сегашното си сътрудничество със STO в технологиите, доставките в Китай и логистиката“, коментира още тя. „Тази инвестиция е стъпка напред в преследване на целта за 24-часови доставки навсякъде в Китай и 72-часови по цял свят“.

STO Express е четвъртата инвестиция на Alibaba в китайския куриерски сектор, след като придоби миноритарни дялове в YTO Express Group, Best и ZTO Express.

STO Express е една от няколкото компании, които работят с Cainiao, логистичното звено на Alibaba, което стартира работа през 2013 г.

Cainiao предлага софтуер и споделя данни със складове, куриери и други логистични компании, които помагат за доставката на продуктите от Tmall и Taobao – най-големите уебсайтове на Alibaba за електронна търговия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още