IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще достигнат 230 млрд. евро тази година

Те ще надхвърлят 200 млрд. долара за шеста поредна година, прогнозира консултантска компания

13:01 | 11.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Очаква се обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа да достигне 230 млрд. евро в края на годината, съобщава консултантската компания Savills в свой доклад.

Това би означавало, че 2019 г. ще е шестата поредна година, в която инвестициите в бизнес имоти в Европа надхвърлят 200 млрд. евро, допълва компанията. Тя отбелязва, че това се случва за първи път в историята на европейския инвестиционен пазар и подчертава статута на континента като убежище за инвестициите.

Въпреки че Германия, Великобритания и Франция ще продължат да привличат лъвския пай от капиталите, Полша (ръст от 46% на 2019 г.), Дания (+38%), Финландия (+32%) и Португалия (+27%) се очаква да надминат значително петгодишното средно равнище на инвестициите в бизнес имоти през 2019 г. САЩ, Сингапур и Южна Корея са били трите най-големи групи инвеститори извън Европа през 2018 г. и Savills прогнозира, че те ще останат доминиращи и през 2019 г.

Инвестициите в многофамилни жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите тази година. В Холандия, например, Savills очаква общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси тази година. Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни, домове за възрастни хора и кина в търсене на дългосрочна печалба.

Възможностите за развитие на установени офис локации ще останат привлекателни, като равнището на незаетите офиси в централните бизнес квартали в европейските градове е намаляло до 6,1% миналата година.

Доходност

Доходността от офис площи в централните бизнес квартали е намаляла с 11 базисни пункта – от 3,85% през 2017 г. на 3,74% през 2018 г., сочат данните на Savills. Офисите в Прага са регистрирали най-сериозно свиване на доходността с 60 базисни пункта до 4,25%, но остават привлекателни в сравнение със средното равнище в Европа.

В повече от половината централни бизнес квартали в европейските градове доходността от офиси е останала непроменена през 2018 г. и Savills очаква тя да се запази относително стабилна в идните шест месеца.

Доходността от офис площи се очаква да остане непроменена, тъй като инвеститорите стават все по-предпазливи заради забавянето на икономиката, допълва консултантската компания. 

Основни инвеститори извън Европа

САЩ са останали основният неевропейски инвеститор в бизнес имоти на Стария континент с дял от 48% от инвестициите през 2018 г., въпреки че те са намалели с 9% спрямо предходната година. Капиталите са били насочени главно към Франция, следвана от Великобритания и Германия. В същото време инвестициите на Сингапур в Европа почти са се удвоили и са достигнали 10% от общия обем от чуждестранни инвестиции миналата година. Сингапур изпреварва Хонконг като вторият по големина неевропейски инвеститор в бизнес имоти на Стария континент.

Южнокорейските инвестиции в Европа са нараснали до 5,4 млрд. долара, или ръст от 11% на годишна основа през 2018 г., което отрежда на страната третото място сред неевропейските инвеститори на Стария континент. Южнокорейските инвеститори продължават да влагат парите си в офиси в централни бизнес квартали на ключови европейски градове като Франкфурт, но в последно време са разширили обхвата си и към неосновни страни като Белгия, Полша, Италия, Ирландия, Дания, Чехия и Испания.

Обемът на южноафриканските инвестиции в Европа също е нараснал значително с 67% между 2017 и 2018 г. Инвестиционната активност е била насочена предимно към търговски площи в Централна и Източна Европа, както и към логистични активи във Великобритания, Холандия и Полша. Южноафриканските инвестиции в Румъния са нараснали с 32% миналата година, сочат данните на Savills.

“Въпреки че офисите ще останат предпочитан клас активи, индустриалните и логистични имоти в Европа продължават да привличат инвеститори, особено от САЩ. Възможностите за печалба и приходи от наеми се превръщат в двата основни двигателя за възвръщаемостта на инвеститорите във всички сектори, което изисква по-задълбочен анализ на всеки конкретен град“, отбелязва Маркус Лемли, ръководител на отдел „Европейски инвестиции“ и главен изпълнителен директор на Savills в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Само снимка на Канари уарф праскате. Защо всеки път? Да не правите реклама, ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Само снимка на Канари уарф праскате. Защо всеки път? Да не правите реклама, ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Само снимка на Канари уарф праскате. Защо всеки път? Да не правите реклама, ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Само снимка на Канари уарф праскате. Защо всеки път? Да не правите реклама, ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още