IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

Не се предвиждат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и държавни гаранции

13:37 | 11.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ отправя „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК), съобщи Министерството на енергетиката.

В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата. 

Българската страна ще участва в проектната компания, експлоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна.

Българската държава чрез НЕК си запазва правото на блокираща квота в общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения.

Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официалния вестник на Европейския съюз. Очакваният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.

В съобщението се уточнява, че процедурата се обявява в изпълнение на решения на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29 юни 2018 г. 

Припомняме, че през лятото на 2016 г. Арбитражният съд в Женева отсъди НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, а съдът отсъди плащането на 550 млн. евро.

В замяна НЕК получи изработени два реактора и оборудването в последствие беше складирано на площадката на централата.

През септември същата година парламентът разреши отпускането на държавна помощ, за да може НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора.

Междувременно управляващите решиха да се търси стратегически инвеститор за изграждането на централата, но без да се гарантира изкупуването на електроенергия и без държавни гаранции за проекта. 

На 7 юни 2018 г. Народното събрание гласува решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

На 29 юни 2018 г. правителството възложи на енергийния министър да възобнови действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Ти па де я виде газта бе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
мда ... напълно съгласен съм с твоето мнение . в момента в цял свят тече усилена научно-развойна дейност по така наречените Small Nuclear Power Reactors , които да се включват във вече съществуващи ядрени централи като заместващи мощности на излизащи от употреба блокове на въглищни централи ... на който му е интресна темата :http://***.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspxама ние що да не счупим още едни пари по БеляНЕ , щото тия са малко досега . а освен SMRs реакторите разработват технология , за компенсиране на вятърни и слънчеви паркове , със съхранение на топлина от базова ядрена мощност . въобще без компенсиране с газови централи . на който му е интересна темата , съжалявам не е росатом :http://analysis.nuclearenergyinsider.com/doe-expands-nuscale-smr-plan-quantify-heat-hydrogen-benefits
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
888
преди 5 години
Всичко е прекрасно , но къде може да се види тази покана в оригинал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Whitestar
преди 5 години
Ново доказателство за това, че проекта не е по силите на държавата. По лично мнение мегаломански опит, за жалост неуспешен! Управляващите така и не обърнаха поглед към паро-газовите централи, така изгодни при тези заявки на газови доставчици! Отново ще станем свидетели на опит в стил Спиро Киров, от старите ленти, а резултата ще плаща населението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още