IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alexa има 80 хил. приложения, но нито един хит

Разработчиците все още срещат огромни предизвикателства при работата за гласови асистенти

17:10 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кевин Дийкън и колегите му в стартъпа му за онлайн викторини тъкмо са се добрали до една от умните колонки Echo, които Amazon.com раздава на разработчици през 2016 г. Намират се съвсем близо до централата на компанията в Сиатъл, преди да вземат решение.

„Погледнахме устройството и си казахме: Трябва да бъдем част от това“, припомня Дийкин. „Няма значение дали ще спечелим пари“.

Той и колегите му от британската Musicplode Media създават версия на музикалната си игра за Alexa, следвайки възможността да яхнат вълната на това, което правилно прогнозират, че ще бъде една от най-горещите тенденции в потребителските технологии, пише Bloomberg.

Подобно на много разработчици, те откриват, че работата с гласов софтуер има куп предизвикателства и не се отплаща веднага.

"Може да е най-доброто нещо, което съм правил, може и да е най-глупавото“, коментира Дийкин за насочването към Alexa. “Времето ще покаже“.

Колонките Echo си създадоха милиони фенове със способността си да възпроизвеждат музика и да отговарят на заявки, изговаряни от различни точки на стаята. Но близо четири години, след като покани външните разработчици да създават приложения за Alexa, гласовата система на Amazon все още не е предложила трансформиращо ново преживяване. Проучвания показват, че повечето хора използват умните си колонки за слушане на музика или за прости заявки от типа: „Alexa, настрой таймер за 30 минути“, докато по-сложните неща ги отказват и предпочитат за тях да използват смартфон.

Разработчиците по-лесно постигаха успехи с предходните поколения технологии. Спомнете си Angry Birds или Pokemon Go на iPhone или десетилетие по-рано програмите на първите компютри с Windows.

Amazon твърди, че има 80 хил. „умения“ (както нарича приложенията) в своя магазин. Звучи впечатляващо, но на този етап от разработката им App Store на Apple и Google Play Store имаха по над 550 хил. приложения.

"Тази платформа е на близо четири години и не можете да ми покажете едно наистина успешно приложение“, коментира Марк Ейнхорн, който е създал получила добри отзиви игра за Alexa. Amazon, която отказва да коментира, е създала една изцяло нова технология с Alexa. Но тя носи проблеми на разработчиците, които трябва да изминат дълъг път на учене, докато изградят гласово управлявани приложения. А дори след създаването на приложението, няма никаква гаранция, че хората ще го намерят. Потребителите на смартфони лесно могат да разгледат приложенията на екрана, но при гласово базираните услуги множеството опции се губят лесно.

Миналата година Amazon заяви, че има около 10 хил. служители, работещи по софтуера Alexa и свързаните устройства. Но големите проблеми остават.

„Ако разработчиците не могат да намерят начин да монетизират уменията си, те няма да работят с тях“, коментира Дийкин.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още