IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А1 Австрия спечели търг за честоти за изграждане на 5G мрежа

Компанията прави стъпка към новото поколение мобилна инфраструктура

14:42 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

А1 Австрия спечели на търг лиценз за ползване между 100 и 140 MHz от радиочестотния спектър от 3,5 GHz в Австрия на стойност 64,3 млн. евро, съобщават от компанията, допълвайки, че честотите ще се ползват за изграждането на новата 5G мрежа на фирмата.

Новините биват обявени на фона на широко коментираното на Световния мобилен конгрес изоставане на Европа по отношение на освободените честоти и очакваното по-късно пускане на 5G мрежите спрямо тези в САЩ и Азия.

От А1 посочват, че в рамките на търга са разпределени 39 блока от по 10 MHz от честотната лента от 3,5 GHz. Лицензът важи от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г.

Австрия ще е сред първите в Европа, които провеждат подобен търг, допълват от телекомуникационната компания.

„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с необходимите честоти”, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България. „5G ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики“.

Същевременно у нас военните все още не са освободили необходимите за изграждането на 5G мрежите честоти.

„Надяваме се българските институции да направят стъпките, за да се разпределят необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, посочва още Тодор Ташев.

А1 е инвестирала над 200 млн. лева от 2016 г. насам в модернизацията на своята мрежа. В края на 2018 г. тя внедри и 4,5G технология у нас. Тя осигурява с 30% по-висока скорост на връзката спрямо досегашната чрез т.нар. „обединяване на честоти“. Това пък ще даде възможност за по-бързо преминаване към 5G, когато са налични необходимите за това условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още