IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бирата вече се продава като здравословен продукт в САЩ

40% от пивоварите в страната вече произвеждат напитки, които не се вписват в категорията на традиционната бира и сайдер

22:30 | 11.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бирата става по-здравословна, за да отговори на намаляващото търсене. Пивоварните привличат купувачите с напитки с ниско или нулево съдържание на алкохол, които изобилстват с богати на витамини плодове и електролити с по-малко калории, пише MarketWatch.

Продажбите на бира са намалели с 1,5% през 2018 г. спрямо спад от 1,1% през 2017 г., сочат данни на компанията IWSR. И производителите на бира се приспособяват към променящото се търсене.

Sierra Nevada Brewing Company, третата по големина пивоварна в САЩ, обяви миналия месец, че е закупила базираната в Сан Франциско компания за производство на нискоалкохолни напитки Sufferfest Beer Company. Бирата с намалено съдържание на глутен, е рекламирана като „бира с полза за здравето“ и е продавана на спортисти като напитка за възстановяване, тъй като съдържа електролити и морска сол. Тези съставки помагат на пиещите да възвърнат енергията си вместо да ги дехидратира като повечето видове алкохол.

Sufferfest, която е основана през 2016 г. от бегача на дълги разстояния Кейтлин Ландесберг, цели да създаде напитка за след тренировка. Бирите като нейната Kolsch с 95 калории и 3,5% алкохол се варят с пчелен прашец, а FKT Pale Ale се произвежда със сол и касис и съдържа 5,5% алкохол.

„Напитките с ниско или нулево съдържание на алкохол са в интерес на много пивоварни, особено в САЩ, защото здравето е огромна реклама, която стимулира много продажбите на пакетирани потребителски стоки“, казва Джулия Херц, директор на програмата за крафт бира в Асоциацията на пивоварите.

Глобалната уелнес индустрия е постигнала ръст от 12,8% от 2015 до 2017 г. и сега се оценява на 4,2 трлн. долара и традиционните бирени брандове се възползват от това. Например, Anheuser-Busch InBev, производител на Budweiser, има продукт с кокосова вода, а миналата година Molson Coors придоби базираната в Калифорния Clearly Kombucha, с което се превърна в първата международна бирена компания, придобиваща безалкохолен бранд.

Асоциацията на пивоварите анкетирала всичките си членове през 2018 г. и установила, че 40% от тях вече произвеждат напитки, които не се вписват в категориите на традиционната бира и сайдер и включват бира с ниско или нулево съдържание на алкохол. Над половината от компаниите биха обмислили производство на сходни продукти.

Херц казва, че редица производители на крафт бира са успели да постигнат вкусове, подобни на съществуващите стилове бира като американски лагер или индийски пейл ейл, но без алкохол, за да задоволят клиентите, които харесват вкуса на бира, но искат да приемат по-малко алкохол или калории.

Въпреки че неалкохолната бира в крайна сметка има сходен вкус с истинската, процесът на производството й отнема много повече време. То започва като обикновена бира, преминава през целия процес на приготвяне на сместа с извличане и варене на съдържащата захар течност и прибавяне на хмел, последван от ферментация. За премахването на алкохола се използва горещина, докато съдържанието му достигне 0,5%. Нагорещяването на бирата променя вкуса й, така че за минимизиране на последиците някои пивоварни използват вакуум дестилация.

Бирата съдържа растителни съставки, наречени феноли, които се срещат в храни като ечемик, царевица, пшеница, плодове и подправки. Те имат редица противовирусни свойства и са полезни за здравето, като намаляват възпалителните процеси.

Изследване на университета в Мюнхен проследило последиците от бирата върху спортистите. Когато бегачите изпивали 1,5 литра неалкохолна бира дневно, рискът от възпаление на горните дихателни пътища намалявал, а броят на белите кръвни телца, индикатор за възпалителен процес, се понижавал с 20%.

Някои спортисти използват неалкохолната бира като възстановителна напитка след интензивна тренировка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Който пие бира, той не умира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Ъхъ , препоръчва се на кърмачета и брменни ... толкоз е полезна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още