IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха кметовете на Созопол и Златица в злоупотреби с общински пари*

Крайморският градоначалник е извършил документни престъпления при съучастие, съобщи Софийска градска прокуратура

15:53 | 11.03.19 г.
<p>
	Созополският кмет Панайот Рейзи (вторият от дясно наляво).<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Созополският кмет Панайот Рейзи (вторият от дясно наляво). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на кмета на Созопол Панайот Рейзи за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв., съобщи държавното обвинение.

Присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, се казва в съобщението. То е извършено чрез общо 33 отделни деяния в периода 29 август 2014 г. – 27 март 2017 г.

Присвоените пари за близо 2 млн. лева са били притежание на община Созопол, които кметът е трябвало да управлява. Той е плащал пари по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. От СГП уточняват, че фактурите и договорите не произхождали от лицата, сочени за техни автори и това обстоятелство било известно на обвиняемия Панайот Рейзи.

Созополският кмет е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, той може да влезе в затвора за между 10 и 20 г., част или цялото му имущество да бъде конфискувано и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност, пише в съобщението на държавното обвинение.

Рейзи участва в местната власт на Созопол вече 20 години. В периода 1999-2002 г. е бил зам.-кмет, а от 2003 до 2007 г. – председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, за последния си мандат е избран с листата на ГЕРБ.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Община Златица Магдалена Иванова за извършено от нея документно престъпление - длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие и при условията на продължавано престъпление.

В прессъобщението се посочва, че тя е привлечена към наказателна отговорност, затова, че в качеството си на длъжностно лице е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства при преустройство и разширение на  училище в кв. 72, както и че е присвоила над 1 млн. лева при приемане на извършени строително-монтажни дейности, които реално не са били изпълнени.

*Новината е допълнена в 17:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още