IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави близо 200 пункта благодарение на Apple

Книжата на Boeing поевтиняха с 5,3% след катастрофата в неделя със самолет 737 MAX 8

23:52 | 11.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните американски индекси приключиха днешната търговия с ръстове, след като силно поскъпване на книжата на технологични гиганти като Apple и Facebook компенсира резкия спад в цената на акциите на Boeing, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average навакса изоставането от миналата седмица и се повиши с над 200 пункта, достигайки нивото от 25 650,88 пункта.

Книжата на Boeing поевтиняха с 5,3% след катастрофата в неделя със самолет 737 MAX 8. Това е втората катастрофа за последните по-малко от шест месеца с този модел. 

В същото време акциите на Apple поскъпнаха с 3,47%, компенсирайки загубите на Boeing, след като Bank of America Merrill Lynch повиши рейтинга на книжата ѝ от „неутрален“ на „купувай“.

Банката също така повиши 12-месечната си целева цена на 210 долара за акция спрямо настоящите 180 долара.

S&P 500 се повиши с 1,47% до края на деня, като достигна 2783,30 пункта. Технологичният сектор напредна с 2,17%, а Nasdaq Composite се повиши с 2,02% до 7,558,06 пункта.

Facebook прибави 1,46% към стойността си, след като Nomura Instinet повиши рейтинга им от „неутрален“ на „купувай“. В писмо до клиентите анализаторът Марк Кели отбелязва прехода, който потребителите правят към формата Stories на Facebook, и засиленото внимание на социалната мрежа към съобщенията. Кели повиши и целевата си цена за акциите на компанията от 172 долара на 215 долара.

Технологичните акции също получиха тласък след като Nvidia обяви, че купува Mellanox Technologies за 6,8 млрд. Долара. Цената на акциите на Nvidia нарасна с повече от 6,97%, а на Mellanox - със 7,78%.

Миналата седмица основните индекси отбелязаха най-лошото си седмично представяне за 2019 г. на фона на нарастващите опасения от възможно забавяне на световната икономика.

„Последните икономически данни отговарят на прогнозите ни за 2019 г., че икономическият растеж вероятно ще се забави тази година, но перспективите за рецесия остават много ниски“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. “Това засилва мнението, че Федералният резерв ще продължи да се отнася търпеливо към повишаване на лихвените проценти в бъдеще, докато икономическите основи не се подобрят значително. В резултат на това настоящата слабост на фондовите пазари трябва да се възприема като част от фазата на консолидация“, допълва той.

В неделя председателят на Федералния резерв Джером Пауъл съобщи пред CNBC, че според него американската икономика все още е силна, макар да призна, че слабостта на световната икономика може да се отрази на САЩ. „Бих казал, че няма причина тази икономика да не може да продължи да се разширява“, отбеляза Пауъл.

Американските фючърси върху златото отписват 0,43% от стойността си и достигат 1292,42 долара за тройунция. 

Цените на петрола се повишиха с 1% в понеделник, повлияни от коментарите на саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих, че прекратяване на свиването на добива от ОПЕК е малко вероятно до юни, а доклад показа спад на добива в САЩ. Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) се повишиха със 72 цента или 1,3% до 56,79 долара за барел. Международният бенчмарк Брент се повиши с 83 цента, или с 1,26%, до 66,57 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
И така да обобщим: единственият реален двигател на американската икономика беше приземен, но вмвсто Dow Jones да се представи катастрофално с малко социален инцинеринг светна в зелено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още