IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Увеличение на лихвите в еврозоната можем да видим от 2020 г.

Според финансита инструментариумът на централната банка на Европа е малко по-ограничен

08:47 | 12.03.19 г. 5
П. Вълков: Увеличение на лихвите в еврозоната можем да видим от 2020 г.

В еврозоната се завръща една позабравена политика на дългосрочно таргетиране или намаление на лихвите чрез отпускане на ново евтино финансиране, за да се поддържат дългосрочните лихви на по-ниски нива. Решението на Европейската централна банка от миналата седмица показва, че инструментариумът в Европа е малко по-ограничен. Това коментира Петко Вълков, финансист, директор "Частно банкиране" Fibank, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаше очаквания за прекратяване или ограничаване на политиката на печатане на пари, както и на постепенно повишение на лихвите, които към момента се намират на отрицателни нива от 0,4%. В същото време Европейската централна банка също намали прогнозите си за ръст през 2019 г. и трябваше да потърси механизъм за въвеждане на нов стимул на пазара, преди да "изпусне юздите". Пазарите не отчетоха силна изненада", коментира гостът.

Очевидно е, че ново понижение на лихвите е трудно постижимо на фона на това, че те така или иначе са отрицателни, посочи Петко Вълков. Политика на изкупуване на активи също изглеждаше малко вероятна, особено на фона на това, че вчера те я прекратиха, допълни той.

"През 2021 г. ще видим повишение на лихвите. Пазарите са динамични. Ако действията на ЕЦБ в Европа доведат до известно стимулиране на европейската икономика и поява на инфлация, може към края на годината да се променят тези прогнози и да видим постепенно увеличение на лихвите от 2020 г.", смята експертът.

На мнение съм, че най-лошото в Южна Европа отдавна приключи и смятам, че текат оздравителни процеси; банките увеличават капитала си, подчерта гостът по темата за кризата в събираемите дългове, лошите активи. "Най-големите сътресения в Deutsche Bank отминаха. Обсъжда се стратегия по отношение на бъдещето на банката", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
osoitza
преди 5 години
Няма да го видим това увеличение, нито 2019 нито 2020, защото ако малко се дигне лихвата и Италия ще фалира..... За това е ЕЦБ не смеят , Ако в Италия се позакрепят нещата може да видим увеличение, но няма да е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Blueberry
преди 5 години
Откъде разбрахте за този спад? Някаква информация по-конкретно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Айде искам е си кризата, по-скоро, и 138 евро на кв.метър в София и то не къде да е по разни там вади ли ливади а в по-прилични райони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
das
преди 5 години
Нали основно заради банките ни искаме да влезем в ЕРМ2, за да има кой да ги спасява? Дано да успеем дотогава, иначе при проблем с някоя или няколко от банките ни държавата едва ли вече ще може да плати масрафа, най-много депозантите да пият по ведна вода.Иначе, за имотите, има няколко причини. Повечето от тези които имат нужда от имот са го пазарили вече. А останалите просто не им трябва имот, не и тук, защото или бачкат в странство, или натам са се запътили.Абе то и аз вече се оглеждам да изчезвам, не че не живея добре за тукашните стандарти, но като гледам колко от подчинените ми изчезнаха и вземат 3-4 пъти повече от мен тук ... и то за къде по никаква работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Това не само няма да помогне, но и ще влоши нещата още повече, а за малка и обрулена България ще е предстояща катастрофа. Вървим надолу и нищо не може да не спре. Икономиката ни се крепеше на кибритени клечки, които наредиха като упора с надуването на имотен балон, но клечките една по една падат, а това е като доминото - падне ли едно, свършено е. Сделките в имоти в големите градове от началото на 2019-та са спаднали цели 4 пъти в сравнение с 2017-та и 3-и пъти в сравнение с 2018, което е стресиращо начало и предизвестие, че скоростта на падане ще е хиперзвукова. При положение, че депозитите вече са раздадени като кредити, как баМките ще вкарат нови свежи пари като няма да могат да привличат клиенти с нулеви лихви по депозитите? Очаква се едно зацикляне, което придружено с политическа нестабилност и хаос в икономиката, ще отвори врати към Ада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още