IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметовете на Созопол и Златица превеждали пари на социално слаби лица

Софийска градска прокуратура събира доказателства за финансови злоупотреби на Панайот Рейзи и Магдалена Иванова

11:42 | 12.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обвинените кметове на Созопол Панайот Рейзи и на ЗлатицаМагдалена Иванова са превеждали пари на фирми, собственост на социално слаби лица. Тези фирми не са имали работници и не са имали дейност, така че да може да са извършили ремонтите, за които им е платено. Това обясни говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ кметовете много добре са знаели в чия полза разпореждат парите. „Пътят на парите е проследен до каса, като те са изтеглени на гише. В този смисъл няма яснота на този етап сумите дали са стигнали директно до кметовете”, каза Русинова и поясни, че предстои да се съберат още доказателства и в този смисъл кръгът на обвиняемите лица да се разшири.

Според нея ремонтите или не са извършени, както е в случая със Златица, или са за дейности, които вече са били извършени – в Созопол. "В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Установено е, че тези лица изобщо не знаят да имат фирми. Установено е, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания”, коментира Русинова, но смята, че и двамата кметове много добре са знаели това.

Говорителят на прокуратурата отклони въпрос дали кметовете на Златица и Созопол ще бъдат осъдени, като обясни, че прокуратурата събира доказателства, а окончателното решение зависи от съда. “Случаят в Златица е започнат по сигнал, а кметът на Созопол е разследван от друга прокуратура, която впоследствие е изпратила материалите по разследването в СГП”, стана ясно още от коментара на Русинова.

„Не мисля, че има нещо общо с политическа кампания. Вероятно тези действия на прокуратурата ще се харесат на обществото. Аз не виждам и някакъв ясен цвят на въпросните кметове. В единия случай цветът на кмета не е много ясен след всички тези години. Може би се числи към управляващите. В другия случай – имаме кмет на опозицията ”, посочи политологът Първан Симеонов.

Според Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията местната власт е подложена много по-силно и по-директно на корупционен натиск. “Голяма част от тези общински съветници са представители на местния бизнес. Когато се приемаше новия антикорупционен закон, се оказа, че ако влязат в сила клаузите за конфликт на интереси, България ще остане без общински съветници. Голяма част от тях имат договорни отношения с общината. В малките населени места обвързаността е много по-голяма”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА: "В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Установено е, че тези лица изобщо НЕ ЗНАЯТ ДА ИМАТ ФИРМИ!!Установено е, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания, коментира Русинова, но смята, че и двамата кметове много добре са знаели това." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА ВЕЧЕ Е ШОКИРАЩО!!!КОЙ КАК БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА ТЕЗИ ХОРА СЪЗДАДЕ ФИРМИТЕ ИЗПИСАНИ НА ТЯХНО ИМЕ???КАК БАНКАТА Е ОБРАБОТИЛА ЕДНИ ЯВНО НЕ ПО РЕДА СИ ПЛАТЕЖНИ ДОКУМЕНТИ?!!!КОЯ Е БАНКАТА ИЗВЪРШИЛА ТЕЗИ ПЛАЩАНИЯ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Няма нищо учудващо в повдигане на обвинения на тези кметове Учудващо е защо толкова дълго се забавиха и защо само на тях Ако прокурорите истински се заровят в делата на тях и на други в черноморските градчета и планинските такива ще открият много по фрапиращи кражби Но вероятно всички ще бъдат оправдани от българския съд Защото тези хора са свързани освен с политици и магистрати и ввисши държавни служители Зад гърба им ще застанат и маса намазани адвокати със хонорари за стотици хиляди лева Защо тогава се прави всичко това Вероятно за дъвка на населението преди приближаващите избори Нищо ново под българското слънце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още