IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нито един свидетел не се яви на разпит по делото „КТБ“

Процесът ще продължи на 26 март, за когато показания трябва да даде Бисер Лазов – някога дясна ръка на банкера Цветан Василев

11:33 | 12.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимки: Архив Ройтерс и Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Архив Ройтерс и Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нито един от призованите за днес свидетели по мегаделото „КТБ“ не се яви на разпит в Специализирания наказателен съд. В съдебната зала стана ясно, че един от свидетелите е в болница, а другият е бил призован само по телефона, предаде БНР.

“Заседание по делото за присвояването на над 2,5 млрд. лева от Корпоративна търговска банка няма да има и утре, защото планираните за свидетели също няма да могат да се явят”, обясни съдия Виржиния Петрова.

Извиканите за днес Валери Карадачки и Николай Орешаров, както и призованите за утре Теодора Танева и Емил Галов се оказаха или болни, или в чужбина или нередовно призовани. До лятото съдът определи още няколко дати, на които ще бъдат разпитвани свидетели. Очаква се решение за това дали банкерът Цветан Василев да даде показания по видеоконферентна връзка.

Процесът ще продължи на 26 март, за когато е предвидено показания да даде Бисер Лазов – някога дясна ръка на банкера Цветан Василев, а след фалита на КТБ през юни 2014 г. – основен прокурорски свидетел.

До разпитите се стига почти десет месеца след първото съдебно заседание, на което съдия Виржиния Петрова реши, че делото ще се гледа в отсъствието на основния подсъдим – банкера Цветан Василев. Освен него на съд се очакват още 17 души, а сред първите свидетели призовани за днес бяха ĸpeдитополучители.

Investor.bg припомня, че на миналото съдебно заседание адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов,  изненадващо заяви, че клиентът му иска да даде обяснения по повдигнатите му обвинения. Прокуратурата се противопостави, като напомни, че ако е искал пълноценно участие в процеса, банкерът е можел да даде доброволно съгласие за екстрадиция от Сърбия, където се намира от лятото на 2014 г. Симеонов контрира, че Василев е там, защото се съмнявал, че в България ще получи справедлив процес.

Решението на съда беше да се проучат техническите възможности за разпит на основния подсъдим, което съдия Петрова мотивира с думите, че „Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения“. Подобен задочен разпит може да се реализира чрез видеоконферетна връзка или с разпит в Сърбия с молба за правна помощ.

Делото “КТБ” тръгна през май 2018 г., но до момента се четеше обвинителният акт. След последните промени в Наказателния кодекс и НПК процесът започна и се ускори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
s3 = куха ГРОБ-арска зaлизана лукaва прoпаганда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Добре де, ясно е че към това дело няма никакъв интерес. Не е ли време да се прекрати и каквото било - било, да гледаме напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още