IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислав Георгиев: Държавата трябва да бъде собственик на АЕЦ "Белене"

Втора атомна централа е стратегическо преимущество, твърди представителят на „Булатом“

12:16 | 12.03.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-добрият вариант е държавата да бъде собственик на АЕЦ „Белене“. Това заяви пред БНР Станислав Георгиев – изпълнителен секретар на „Булатом“, след като вчера беше обявено началото на процедура по търсене на стратегически инвеститор за централата.

„Търси се стратегически инвеститор, който евентуално ще стане и бъдещ собственик. Преди държавата имаше 51% от собствеността, а се търсеше инвеститор, който да подпомага развитието на проекта. Сега нещата са обратно – държавата ще участва с миноритарен дял, а евентуалният инвеститор ще бъде бъдещият собственик на тази централа“, обясни той. 

Експертът посочи, че след 30 г. работа АЕЦ „Козлодуй“ е с най-ниска себстойност на енергията, а АЕЦ „Белене“ се очаква да работи 60 г.

Решенията за собствеността по думите му са политически.

Според него втора атомна централа на територията на страната е стратегическо преимущество. Георгиев и посочи, че има неписан закон, според който при войни тези райони се заобикалят.

Една година ще търсим стратегически инвеститор – процедурата има девет стъпки, допълни експертът. По думите му много по-рано ще стане ясно дали ще има такъв – на втората или третата стъпка. Към момента пет фирми са заявили интерес под различна форма.

„Ако дойде инвеститор, той ще инвестира финансовите си ресурси в изграждането на централата. Откъде ще дойдат при него тези пари, това си е негова работа“, посочи Станислав Георгиев.

Той бе категоричен, че проектът за АЕЦ „Белене“ отговаря на изискванията за безопасност, включително и допълнителните такива, които бяха поставени след аварията във Фукушима.

По думите му обаче, ние трябва да се обърнем към Европа за съгласие за изграждане на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
fon
преди 5 години
Разбира се. Обира на века с тоталното унищожение на страната ни няма как да стане по друг начин. За подкрепа ще се използват всички изкуфяли зрители на ТВ Алфа и БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още