IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската коалиция има нов източник на напрежение в лицето на Китай

Матео Салвини предупреди за опасността от „колонизирането“ на Италия от чуждестранни компании

09:08 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер и лидер на една от коалиционните партии в Рим Матео Салвини отпрати поредно предизвикателство към правителството и своя партньор в управлението Луиджи ди Майо. Този път причина за разнобоя в правителството стана позицията спрямо китайския проект „Един пояс, един път“, към която Рим по-рано миналата седмица обяви, че ще се присъедини.

Салвини, чиято партия провежда предизборна кампания с взаимствания от американския президент Доналд Тръмп слоган „Италия на първо място“, изрази известни съмнения, след като премиерът Джузепе Конте заяви, че страната ще подпише рамково споразумение с Китай за инфраструктурния проект, съобщава Bloomberg.

„Ако става въпрос за подпомагане на италианските компании да инвестират в чужбина, то ние сме готови да разговаряме с когото и да е“, Салвини заяви по време на посещение в Милано. „Но категорично не сме готови да го направим, ако става въпрос за това чуждестранни компании да колонизират Италия“, допълни той.

По думите на вицепремиера националната сигурност е от ключово значение и решенията по отношение на телекомуникационния и някои други стратегически сектори трябва да се взимат отвъд чисто икономическите съображения.

Конте обяви миналата седмица, че меморандум за разбирателство ще бъде подписан по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Рим на 21-23 март.

Това съобщение на свой ред предизвика предупреждения и от страна на САЩ, които вече изразиха притесненията си пред правителството в Рим, най-вече във връзка със сигурността по отношение на работата на Huawei Technologies Co.

Натискът от страна на Вашингтон и Брюксел създава предпоставки за нов конфликт между партньорите, които не могат да намерят единна позиция за Китай.

В същото време действията на Салвини са продиктувани и от наближаващите избори за европейски парламент, които според социологическите проучвания неговата партия „Лига“ ще спечели с удобна преднина.

В опит да успокои възраженията относно китайската инициатива вицепремиерът Луиджи ди Майо заяви, че меморандумът за разбирателство не цели да разстрои стратегическите партньори на Италия, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още