IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ може да спре транзита на руски газ по Трансбалканския коридор

България може да се обърне към арбитраж зарати транзитните такси, които руската компания е длъжна да плаща, посочи енергийният министър Теменужка Петкова

23:52 | 12.03.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката&nbsp;</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката 

България е получила официално писмо от „Газпром Експорт“, в което руското енергийно дружество заявява, че възнамерява да спре транзита на природен газ през Трансбалканския газопровод от януари 2020 г., заяви енергийният министър на България Теменужка Петкова пред bTV. 

Петкова добави, че страната ни си запазва правото да се обърне към арбитраж заради транзитните такси, които руската компания по договор трябва да плаща до 2030 г., независимо от това дали пренася газ през газопровода.

Това може да се случи само ако втората отсечка на „Турски поток“ не премине през българска територия, уточни министърът.

Преди това Петкова изрази сподели, че проектът АЕЦ „Белене“ не може да бъде извършен без руско участие.

Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене”. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, заяви енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 13
Pyramid
преди 5 години
Арбитражът ще ли ни достави конкурентно евтин газ? Вярно, ние сме в подем, обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
А ако Европейската комисия беше глобила Газпром с 10% от оборота му, за злоупотреба с монополно положение? Нали клекнаха на сделка, няма глоба ако не търсите обезщетение за Южен поток. Ама пък то що да не плещите глупости по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 34
Императорът
преди 5 години
А ако Газпром се бяха обърнали към арбитраж, когато вие - при подписан договор - спряхте Южен поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още