IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Анна Кръстева: Великобритания е в задънена улица

Политическата класа е толкова разделена, колкото и обществото, заяви политологът

09:35 | 13.03.19 г.
Проф. Анна Кръстева: Великобритания е в задънена улица

Великобритания е в задънена улица, защото политическата класа е толкова разделена, колкото и обществото. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ.

Вчера британският парламент отхвърли споразумението за Brexit, което премиерът Тереза Мей договори повторно с представителите на Европейския съюз (ЕС) в Страсбург. Сега се очаква Мей да попита депутатите дали ще подкрепят Brexit без сделка и ако отхвърлят тази опция, остава другото предложение за ограничено отсрочване на излизането от Евросъюза.

„Драма с древногръцки размери“, коментира проф. Анна Кръстева.

„Чухме Тереза Мей да говори с измъчен дрезгав глас. Ден преди това видяхме в Страсбург топ дипломата Юнкер, който не може вече да овладее езика на тялото, който излъчваше много видимо пределно раздразнение.  17 дни са до 29-и, а дали на 29-и ще се случи Великобритания да излезе, това не знае абсолютно никой“, смята тя.

Според нея логическото мислене на евродепутатите вече отстъпва пред изнервеност и афектирано говорене, а недоверието към Тереза Мей е силно.

Анна Кръстева допълни, че съпартийците на британския премиер не могат да й поискат вот на недоверие, защото тя вече е издържала такъв и затова позицията й е бетонирана.

Тя предупреди, че няма юридическа форма, под която Обединеното кралство да продължи да бъде част от ЕС, без да е участвало в избори.

„Ако решат да отложат толкова, че да участват изборите, това е хипотеза, която никой не обсъжда, защото тя е сюрреалистична“, обясни проф. Кръстева. Според нея Brexit заема толкова много политическо и медийно време, че европейските политически лидери не могат да се съсредоточат върху европейската кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още