IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш проект

България инвестира в неизгодна технология на фона на развиващите се тенденции в глобалната енергетика, категоричен е бившият енергиен министър

10:09 | 13.03.19 г. 45
<p>
	Трайчо Трайков.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Трайчо Трайков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш при пазарни условия, когато започне да произвежда електроенергия и да я продава, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на bTV. 

По неговите думи е твърде малко вероятно да се намерят инвеститори за атомната електроцентрала при условията, които правителството е поставило, без никаква форма на държавна или непазарна подкрепа.

Според Трайков въпросът е кой ще поеме загубата.

„Ако се появи инвеститор, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически”, отбеляза той.

Трайков е категоричен, че няма начин този проект да печели в бъдеще.

„Това е все едно 90-а година да инвестирате във фиксиран телефон, когато започва интернетът и мобилната комуникация. Енергетиката се движи в съвсем друга посока и скоро притежанието на такава мощност като нова ядрена централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, отбеляза още той.

Според него дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, ще има още около 1 млрд. евро разходи само за инфраструктурата, които не се очаква да ги плати инвеститорът.

„С това, което участваме, ако централата губи след това, ние постепенно ще го загубим в полза на кредиторите, тоест ще сме се сдобили с нещо голямо и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 млрд. евро, ще сме дали всичко, което досега ме инвестирали и накрая няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, отколкото те да се влагат в губещо предприятие”, аргументира позицията си Трайков.

По отношение на „Турски поток” той отбеляза, че се очаква „ние да си бръкнем в джоба”.

„Планът е за 3 млрд. лева България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира руски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията”, заяви той.

Трайков изтъкна, че в момента получаваме по близо 100 млн. долара годишно от транзит, без да се налага да инвестираме големи суми допълнително.

„Новото предложение е да дадем 3 милиарда, за да продължим да транзитираме, само че в друга посока, като междувременно се откажем от единия милиард долара приблизително, които имаме да получаваме до 2030 г. по сега действащия договор”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 11
zelka007
преди 5 години
теменужка май крие нещо от обществеността . не знам , по белия свет се отказват от строеж и инвестиции при гарантирана субсидия за тока от $95 МВтч , а ние тука на пазарен принцип дето имаме най-ниската цена тока в региона :))) ... :https://analysis.nuclearenergyinsider.com/hitachi-set-halt-uk-nuclear-build-project-connecticut-reactors-win-price-supportа в края на горния материал има и цена за ликвидиране на затворена ядрена централа . тъй , за любителите на мащабната ядрена енергетика . щото туканка това са теми табу , сакън да не останем без ток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 28
4i40
преди 5 години
Бе Трайчо, що не си траеш....Какво разбираш от печеливши инвестиции....?При загуба на портфейла си на БФБ от близо 90 %, ще даваш съвети за далееееч по сериозни неща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 28
ABBA
преди 5 години
Що той и Соломон Паси искат хората да се питат постоянно за тях:- Абеее, тоя още ли е на свобода?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 30
doba
преди 5 години
Трай си бе, Трайчо!Защо не си траеш?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още