IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България се ускорява за трети пореден месец

Повишението на потребителските цени през февруари 2019 г. достига 3,2% спрямо същия месец година по-рано

13:08 | 13.03.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на февруари 2019 г. потребителските цени в България са се увеличили с 3,2% спрямо същия месец година по-рано. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

На месечна база поскъпването е с 0,5%, а инфлацията от началото на годината (февруари 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,1%.

Това е трети пореден месец, през който цените се движат в посока нагоре и втори, в който има ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3%. В последния месец на миналата година поскъпването на годишна база беше 2,7%, а през януари – 3%. През август 2018 г. пък инфлацията се ускори до 5-годишен връх.

Тези данни се следят „под лупа“, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК. 

През февруари 2019 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са нараснали с 1,7%, алкохолните напитки и тютюневите изделия са поскъпнали с 0,2%. Според данните на НСИ облеклото и обувките са поевтинели с 2,1%, а цените на режийните остават на нивото от януари.

инфл инфл

Цените в транспорта са се повишили с 1,2%

От храните най-много са поскъпнали пълномасленото и нискомасленото мляко - съответно с 3,3 и 3%, олиото - с 2%, чаят - с 1,7%, бирата - с 1,4%. Цените на доматите са скочили с 6,4%, а на краставиците – с 18%, зелето пък е поскъпнало с 35%.

От нехранителните стоки най-осезаемо поскъпват горивата, като цената на дизела нараства с 3%, на бензина А95H - с 3,5%, на А98Н - с 2,3%, а на пропан-бутана - с 3,7%.

През февруари цените на самолетните билети намаляват с 11,7%, а туристическите пакети - с 2,7%.

Към края на втория месец от годината цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0,1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, отчитат още от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
dragomiryankov
преди 5 години
Ти си гений
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Още 1 година управление на сегашната шайка бандити и фалита на държавата е неизбежен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Много се лъжеш:1. Неговите четки към ГРОБ са директни.2. Осъзнати.3. Лустросани и гелосани.4. Винаги политкоректни.5. В поза партер: винаги за всичко готов на слугинаж.6. С комсомолски плам и партиен устрем!7. Прочетени и заучени всички тезиси на партията от всички конгреси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 5 години
Аз вече смятам, че пича по-долу (s3) говори иронично на нещата :)Не приемай директно коментарите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Колко нагли са от партия ГРОБ ?!"Браво, добе е че инфлацията у нас се почкава с изпреварващи темпове"=Браво, че уморихме още от слабите слоеве на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
s3
преди 5 години
Браво, добе е че инфлацията у нас се почкава с изпреварващи темпове и сме успели да изпълним и преизпълним целевите нива от 2% заложени ни от горе от ЕС. Едни 3.2% са си много добро инфлационно постижени на което всички ние да се радваме. Да не се говори после, че не сме изпълнявали заложените ни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още