IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова специално място в ада*

От самото си зачатие Brexit е в ръцете на политици, загрижени единствено за кариерата си, смело говорещи безсмислици и разчитащи друг да носи отговорността

15:47 | 13.03.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

КОНСТАНТИН ТОМОВ

Вероятно най-убедителният и обобщаващ символ на хаоса около Brexit бе един човечец, собственик на цветарски бизнес, интервюиран от британска телевизия в последните дни на февруари. Ако наистина се стигне до излизането на Великобритания от ЕС без търговско споразумение, това ще наложи въвеждането на митнически контрол в Дувър и останалите пристанища на източния бряг. 

В момента трафикът е до такава степен интензивен, че дори проверката да отнема минималните 30-40 секунди на камион, това ще образува няколкодневни опашки. Ако това стане, оплаква се споменатият човечец, разчитащ на ежедневни доставки от Холандия, той ще трябва да затвори бизнеса и да продаде къщата си. Как гласувахте на референдума, го пита репортерът. Гласувах за Brexit, отговаря човекът. Не помислихте ли за последствията, пита репортерът. Не, изобщо не мислехме, че може да има последствия, отговаря човекът.

Злощатстният цветар едва ли може да бъде обвиняван. Неговото отношение към най-важното решение за страната му от десетилетия насам е съвсем идентично с това на политиците, които измислиха, проведоха и спечелиха въпросния референдум. Ако последните две години наистина доказаха нещо, то е, че никой от поддържниците на Brexit не е имал дори смътна представа как ще се случи той и какви ефекти ще предизвика. Изказването на президента на Европейския съвет Доналд Туск, че в ада имало специално отделено място за онези, които настояваха за Brexit „без дори най-бегла идея как да го проведат безопасно“, предизвика небивало възмущение след мнозинството в британския парламент. Но то изглежда съвсем точно наблюдение. Или, както се обърна една от проевропейските депутатки към мнозинството, „от истината боли, нали, господа?“. 

Преувеличено и манипулативно ще е да кажем, че Великобритания само ще страда от раздялата с ЕС. Като всеки друг процес, и този има плюсове и минуси. Да не говорим, че дори светилата на макроикономиката не могат да предвидят всички последващи ефекти. Вероятно има сценарии, при които британците дори биха спечелили. Но никой не знае какви са тези сценарии – особено хората, които би трябвало да ги приложат. От самото си зараждане до очертаващата се печална развръзка Brexit бе в ръцете на политици, загрижени изцяло за собствената си партийна кариера, смело говорещи измишльотини и до един разчитащи някой друг да поеме отговорността вместо тях.

Вече дори в властта в Лондон няма илюзии, че подготвяният от нея Brexit ще е катастрофа. Националната банка на Англия твърди, че само за последните две години след референдума всяко домакинство в страната е обедняло средно с 900 лири годишно. Евентуален Brexit без сделка ще свие Брутния вътрешен продукт с 9.3 на сто – което вече ще e не само британска трагедия, но и достатъчно сериозен фактор за предизвикване на глобална рецесия. Учени от германския университет „Лайбниц“ пресметнаха, че раздяла без споразумение ще коства 600 000 работни места по цял свят, от които 100 000 – в самата Германия. Така че злорадството, с което повечето европейци наблюдават объркването на Острова, не е много основателно.

Самото правителство на Тереза Мей най-сетне публикува един доклад в края на февруари, разглеждащ ефектите от Brexit без споразумение. Според него поне 200 000 британски компании не са подготвени изобщо за такъв вариант; за други 240 000 той ще навлече допълнителни разходи в размер на 13 милиарда лири (15 млрд. евро). Правителството очаква недостиг на храни заради вероятното паническо презапасяване, а също и поскъпване на онези стоки, които са основно внос от ЕС. Докладът предупреждава също за големи опашки на граничния и митническия контрол. Това е същото правителство, което две години бодро уверяваше британците, че има изготвени детайлни оценки за въздействието на Brexit (после секретарят Дейвид Дейвис си призна, че си ги е измислил и такива оценки всъщност няма); че „държим всички карти и можем да избираме пътя си“ (според държавния секретар за околната среда и храните Майкъл Гоув); и че „споразумението за свободна търговия, което трябва да сключим, би трябвало да е едно от най-лесните в човешката история“ (според секретаря за външната търговия Лиъм Фокс).

Привържениците на Brexit обещаваха бързи търговски договори с основните партньори – САЩ, Китай и Япония. Но Япония сключи търговско споразумение… с ЕС. А в началото на март търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съвсем категорично заяви, че ще очаква Великобритания да отстъпи от европейските ограничения за американски храни, включително генномодифицирани, и освен това да се ангажира да не манипулира курса на валутата си, за да получи споразумение.

Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
Eon
преди 5 години
studioaa: "Нито една от Скандинавските страни НЕ Е БОГАТА с изключение на Норвегия. И тя е богата благодарение на големите си залежи от петрол и природен газ не от добри управници."Глупости. Венецуела и тя има големи залежи и петрол и природен газ. Нигерия също. Богати ли са? Като почнете наизуст да говорите...А относно пряката/непряка демокрация Чърчил е казал: "Достатъчни са 5 мин разговор със средностатистическия избирател за да разберете колко струва демокрацията." (цитат по памет).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
принципно не е зло, но може да се прилага по кофти начин и да стане така наречената фасадна демокрация, както е у нас!... примерно Славчовския референдум беше мега куц ! Да предложиш мажоритарен избор в едномандатни райони за законодателната власт е мегамалоумна идея, ! за това и гласувах с НЕ, уви 80% пак ни биха ! :)... а като гласуваме за законодателно, защо не може да гласуваме и за съдебна ?Тъй че в повечето места демокрацията е само на думи и за това не работи добре, и неуки типчета като Мави злобеят на тази тема защото им се дава повод ... уви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
добра статия :) личи си че сте е преписали от някъде. Съгласен съм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
todortk
преди 5 години
Още малко ще поискат и да образоваме гласоподавателите! Гласоподавателят трябва да е образован ... точно толкова колкото да може да прочете договора си за кредит (но не и да е в състояние да го разбере), да си напише трите имена и да се подпише. Това е нивото на образование което искаме! Това е което учениците искат! Това е което и родителите искат! Трябват ни прости гласоподаватели, които гласуват както им се каже и се размножават като зайци (защото трябват повече потребители за нашето производство и повече работници). Не ни трябват умни хора и свестни политици, защото могат да създадат проблеми. Не ни трябват свободни и обективни медии по същата причина. Пряката демокрация е зло - оплюйте я. Непряката - също, ако на власт е опозицията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Референдума от 1946 е ФАЛШИФИЦИРАН от *** от безотечествения фронт. Мнозинството от хората никога не са искали съветската власт. Според изданието на бкп "Звезди във вековете" всичките партизани у нас на 9.09.1944 са били около 2500 души, никога не е имало всенародна борба срещу "монархофашизма", цялото нещо е чиста измислица. бкп никога нямаше да вземе властта чрез честни избори без помощта на съветската пияна армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Нито една от Скандинавските страни НЕ Е БОГАТА с изключение на Норвегия. И тя е богата благодарение на големите си залежи от петрол и природен газ не от добри управници - те са същите инвалиди като нашите 240 тикви. В тия "богатите" Скандинавски страни има стотици хиляди бездомници живеещи по улиците(само вижте като става в Малмьо), тотално беззаконие в огромни части от Швеция, Дания и Финландия много по-лошо от Столипиново или Максуда - хиляди терористи и главорези от ислямска държава се разхождат на свобода без никой да ги закача. Безработицата в скандинавието е огромна реалната не лъжливите стъкмистики и поне 1/3-1/2 от всичките зависят от социални помощи. Цензурата напомня на България по времето на тодор живков, данъците са огромни, дребен частен бизнес почти няма, образованието е най-лошото в Европа, да по-лошо от това у нас. Богатството на скандинавието е мит, който внимателно се поддържа като пример за това, че социализма може да работи, но като всеки мит лъскавата опаковка е измама. Социализмът не работи никъде включително в скандинавието... Сигурен съм, че неграмотниците защитаващи гнилия скандинавски модел никога през живота си не са стъпили там, а само са чели лъжи и пропаганда, колко хубава била социалната държава, а всички останали като мен, които са били или в Швеция и Дания и в най-добрите и най-лошите квартали знаят за какво говоря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
"Пряката демокрация може да функционира само при добре образовани гласоподаватели, отговорни политици и почтени медии..."И следва въпросът: де ги?!! Къде са добре образованите гласоподаватели, отговорните политици и най-вече - почтените медии? Май никъде ги нема. Тогава? Отговорът е *** като бел боб: пряката демокрация не може да функционира! Тогава за какво говорим? За непряка демокрация, нали? Когато некой решава и налага на стадото решения, но му дава правото да отиде до урните и да ги подкрепи. И да не подкрепи - се това... Е ква е разликата тогава с онова, което беше тук през соца, при Кадафи и Саддам, с това, което е при Ким и Мадуро...? Оти ручахме жабетата, тогава?Нещо се размириса на зеленясало соцговно в евроопаковка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 5 години
Хаахаха... Ми да премахнем и изборите, бре Матев? То и на тех нема-нема и току изберат необразованите некой неправилен... Начи американците ако изберат Тръмп, са необразовани, ама ако беха избрали Полуживата, щеха да са образовани? Ако англичаните беха избрали да останат в ЕС, щеха да са умни и образовани, нали? Ама сега са необразовани и подведени от некви незнамквиси.... Давиебемилогиката! Не ставате ли смешни? Нема ли да се малко и вие замислите оти ЕС се тресе от противоречия, вместо да надувате бузи, да се правите на мноо образовани и да пишете глупости...? Това либералната пап лач ос рахте континента със зеленяшкия си педераскомунизъм, за 20 годин ебахтемамата на градена 40 години от развалините на страшна война мегаикономика, а сега референдумите са ви проблема... Що не ходите сички да се занимавате с нещо друго, вместо да дрищите из сайтове уж за капиталисти...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 7
Momchil_Matev
преди 5 години
Когато си богат е лесно да си комунист - справка Скандинавските страни. Бедните не могат да си позволяват този лукс безсрочно - справка Варшавският договор, Гърция и други.По отношение на статията - завършекът е брутално точен, 10/10. Мажоритарни избори в България ще бъдат вредни. И да половината избиратели гласувахме на референдума, но там има такива гласували с НЕ, макар и малцинство.И да - за референдумите трябва образование и високо ниво на информираност. Иначе се израждат. След 44-а в БГ също е имало референдум. Хората са искали тази проруска власт (не че са имали алтернатива), но не са очаквали последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Juncker opens exhibition to Karl Marx. European Commission president Jean-Claude Juncker has opened a series of exhibitions in Karl Marxs hometown of Trier. They include a huge bronze statue of Marx donated by China. Няма такова безсрамие просто и забравяне на историята. Този забрави как Европа беше разделена от комунизма, а той уж подкрепя обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още