IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова специално място в ада*

От самото си зачатие Brexit е в ръцете на политици, загрижени единствено за кариерата си, смело говорещи безсмислици и разчитащи друг да носи отговорността

15:47 | 13.03.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

КОНСТАНТИН ТОМОВ

Вероятно най-убедителният и обобщаващ символ на хаоса около Brexit бе един човечец, собственик на цветарски бизнес, интервюиран от британска телевизия в последните дни на февруари. Ако наистина се стигне до излизането на Великобритания от ЕС без търговско споразумение, това ще наложи въвеждането на митнически контрол в Дувър и останалите пристанища на източния бряг. 

В момента трафикът е до такава степен интензивен, че дори проверката да отнема минималните 30-40 секунди на камион, това ще образува няколкодневни опашки. Ако това стане, оплаква се споменатият човечец, разчитащ на ежедневни доставки от Холандия, той ще трябва да затвори бизнеса и да продаде къщата си. Как гласувахте на референдума, го пита репортерът. Гласувах за Brexit, отговаря човекът. Не помислихте ли за последствията, пита репортерът. Не, изобщо не мислехме, че може да има последствия, отговаря човекът.

Злощатстният цветар едва ли може да бъде обвиняван. Неговото отношение към най-важното решение за страната му от десетилетия насам е съвсем идентично с това на политиците, които измислиха, проведоха и спечелиха въпросния референдум. Ако последните две години наистина доказаха нещо, то е, че никой от поддържниците на Brexit не е имал дори смътна представа как ще се случи той и какви ефекти ще предизвика. Изказването на президента на Европейския съвет Доналд Туск, че в ада имало специално отделено място за онези, които настояваха за Brexit „без дори най-бегла идея как да го проведат безопасно“, предизвика небивало възмущение след мнозинството в британския парламент. Но то изглежда съвсем точно наблюдение. Или, както се обърна една от проевропейските депутатки към мнозинството, „от истината боли, нали, господа?“. 

Преувеличено и манипулативно ще е да кажем, че Великобритания само ще страда от раздялата с ЕС. Като всеки друг процес, и този има плюсове и минуси. Да не говорим, че дори светилата на макроикономиката не могат да предвидят всички последващи ефекти. Вероятно има сценарии, при които британците дори биха спечелили. Но никой не знае какви са тези сценарии – особено хората, които би трябвало да ги приложат. От самото си зараждане до очертаващата се печална развръзка Brexit бе в ръцете на политици, загрижени изцяло за собствената си партийна кариера, смело говорещи измишльотини и до един разчитащи някой друг да поеме отговорността вместо тях.

Вече дори в властта в Лондон няма илюзии, че подготвяният от нея Brexit ще е катастрофа. Националната банка на Англия твърди, че само за последните две години след референдума всяко домакинство в страната е обедняло средно с 900 лири годишно. Евентуален Brexit без сделка ще свие Брутния вътрешен продукт с 9.3 на сто – което вече ще e не само британска трагедия, но и достатъчно сериозен фактор за предизвикване на глобална рецесия. Учени от германския университет „Лайбниц“ пресметнаха, че раздяла без споразумение ще коства 600 000 работни места по цял свят, от които 100 000 – в самата Германия. Така че злорадството, с което повечето европейци наблюдават объркването на Острова, не е много основателно.

Самото правителство на Тереза Мей най-сетне публикува един доклад в края на февруари, разглеждащ ефектите от Brexit без споразумение. Според него поне 200 000 британски компании не са подготвени изобщо за такъв вариант; за други 240 000 той ще навлече допълнителни разходи в размер на 13 милиарда лири (15 млрд. евро). Правителството очаква недостиг на храни заради вероятното паническо презапасяване, а също и поскъпване на онези стоки, които са основно внос от ЕС. Докладът предупреждава също за големи опашки на граничния и митническия контрол. Това е същото правителство, което две години бодро уверяваше британците, че има изготвени детайлни оценки за въздействието на Brexit (после секретарят Дейвид Дейвис си призна, че си ги е измислил и такива оценки всъщност няма); че „държим всички карти и можем да избираме пътя си“ (според държавния секретар за околната среда и храните Майкъл Гоув); и че „споразумението за свободна търговия, което трябва да сключим, би трябвало да е едно от най-лесните в човешката история“ (според секретаря за външната търговия Лиъм Фокс).

Привържениците на Brexit обещаваха бързи търговски договори с основните партньори – САЩ, Китай и Япония. Но Япония сключи търговско споразумение… с ЕС. А в началото на март търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съвсем категорично заяви, че ще очаква Великобритания да отстъпи от европейските ограничения за американски храни, включително генномодифицирани, и освен това да се ангажира да не манипулира курса на валутата си, за да получи споразумение.

Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Тя и България бе на 3 морета, османската империя бе завладяла сума ти народи, а преди това и Византия в господствала по нашите ширини, в момента ние едва имаме едно море, а османците като империя се разпаднаха, а Византия отдавна я няма. Та историята е просто факти, нито ти правят "шпека" по-голям, нито ти вдигат БВП-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Вожда на болшевиките от европейската комисия, радикалния комунист и хроничен алкохолик юнкер, миналата 2018 ходи да се кланя пред паметника на бащицата им маркс в Трир и естествено даде реч колко добър бил марксизма и неразбран и колко велик бил маркс. Дори на малките деца е ясно колко "десен" е този индивид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Ишиас - пилиткоректна дума за пиянде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 25
abdul
преди 5 години
Ало, екипа на инвестор, а нещо да кажете че UK успешно се откъсва от пълзящия евро-социализъм, или това е инвестиционно-капиталистическа европейска ценност?Днес цял ден това ли успяхте да измислите?.. че и от името на "екипа" подписано. Поне си признайте, че ишиаса ви плаща заплатите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
Onia
преди 5 години
Браво на автора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
Че е владяла, владяла е, то и Рим са били господари на света. Преди малко повече от век в Британската империя слънцето не е залязвало, а всички в колониите са били слуги на британския господар.Сега кмета на Лондон е пакистанец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 47
studioaa
преди 5 години
"Вече дори в властта в Лондон няма илюзии, че подготвяният от нея Brexit ще е катастрофа. " Британската империя е владяла близо половината от сушата планетата за 2 века без европейския социалистически съюз даже да съществува, а сега излиза, че излизането от него щяло да е катастрофа. Напротив за 17 милиона британци гласували за Brexit е точно обратното - оставане в ес ще бъде катастрофа не напускането му. Харесва ми, че еврофилите вият като карпатски вълци бесни, че тяхната утопия се разпада пред очите им и пръскат болшевишко-комунистическа пропаганда за това как ес е незаменим и вечен точно като българските комунето от ерата Горбачов. Продължавайте все така другари, но комунизЪма си отива и евро-комунизЪма с европейския съветски съюз и той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още