IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати отхвърлиха възможността за излизане от ЕС без сделка*

Депутатите ще гласуват отново в четвъртък вечерта дали да поискат удължаване на член 50, като по този начин отложат датата на излизането от съюза

21:50 | 13.03.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските депутати отхвърлиха идеята за напускане на Европейския съюз без сключено споразумение, като по този начин в четвъртък ще има още едно гласуване – този път дали процесът по развода със съюза да бъде удължен, съобщава CNBC. Депутатите одобриха с 312 срещу 308 гласа поправката, призоваваща правителството напълно да изключи Brexit без сделка.

Днешното гласуване беше очаквано, тъй като повечето депутати искат да избегнат икономическата несигурност и проблеми за търговията, които биха могли да бъдат причинени от хаотичен Brexit.

Евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка означава, че изведнъж на 29 март тя би трябвало да престане да бъде член на съюза без 21-месечен преходен период. А именно предходният период би помогнал на страната да живее извън блока, от който тя е била част в продължение на 46 години. Великобритания ще трябва да разчита и на Световната търговска организация за правилата относно търговията.

Вотът се разглежда като част от някои отстъпки, дадени на парламента от премиера Тереза Мей преди няколко седмици. Във вторник вечерта депутатите отхвърлиха сделката за Brexit за втори път.

При второто гласуване тази вечер депутатите отхвърлиха и поправка, призоваваща за отлагане на Brexit за 22 май.

И докато депутатите вече посочиха, че не искат Brexit, то всъщност няма гаранция за това. С оставащите 16 дни до официалната дата на излизането на Великобритания от ЕС споразумение или удължаване на процеса не е ратифицирано и Мей заяви след загубата във вторник, че „излизане без сделка“ все още остава като опция по подразбиране.

Сега депутатите ще гласуват отново в четвъртък вечерта дали да поискат удължаване на член 50, като по този начин отложат датата на излизането от съюза. ЕС ще трябва да се съгласи с това, а Обединеното кралство ще трябва да даде основателна причина за искането за отлагане.

Длъжности лица от Брюксел показват все по-големи признаци на раздразнение към Великобритания заради хаотичната им и объркана позиция около Brexit, предупреждавайки, че няма да предоговарят споразумението. Главният преговарящ по Brexit Мишел Барние заяви преди гласуването в сряда, че само Великобритания може да излезе от безизходицата. 

Раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) без споразумение ще значи срив не само в цената на британския паунд, но и на валутните пазари. За момента той обаче е малко вероятен, коментира по-рано днес Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. „Прокрадват се мнения, че никога вероятността за Brexit без сделка не е била толкова близка“.

Митренцев коментира, че цената на британския паунд е останала с несериозни изменения след гласуването на ревизираното споразумение на премиера Тереза Мей в британския парламент във вторник, тъй като пазарите са очаквали сделката да бъде отхвърлена.

Целия коментар на Митренцев вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

*Информацията е допълнена към 21:55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Колко британско - не искаме излизане без сделка, но не приемаме тази на масата. Като ги питат каква сделка искат - и те не знаят. Всъщност знаят - ЕС да им осигури всичко, което поискат. Е да, ама не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
hazard
преди 5 години
Имаш предвид Швейцария ?Там имат по 3-4 референдума на година, но не на всеки от тях се приема избраното решение на народа, последната дума си казват депутатите /правителството.Ако Брексит завърши със Без Сделка и стане търговско/финансова криза в ЕС, ще станя ясно, че това е бил планиран reset (планирано пукане на балона в ЕС, отслабване на ЕС, причина за ново QE и т.н.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Има само една държава в света, където пряката демокрация работи. Във всички останали страни референдуми не трябва да се провеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Тия освен обpaтняци са и шизофреници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 1
hazard
преди 5 години
Значи отхвърлили идеята за Брексит БЕЗ споразумение, но вчера не приеха споразумението.Тия или са иди0ти или не знаят какво искат и правят другите на иди0ти.ЕС няма да приеме удължаване ако няма споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
Sandy
преди 5 години
Brexit е един цирк от самото начало, който цели да поддържа нисък курс на паунда. Ако не беше това говорене за Brexit, паунда щеше да варира 2.60 - 2.80, а не като сега с благоприятните за икономиката 2.20 - 2.25.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още