IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И САЩ приземяват Boeing 737 MAX

Властите посочват нови сателитни данни и доказателства от мястото на катастрофата край Адис Абеба като причина за решението си

11:05 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ също няма да използват своите самолети Boeing 737 MAX заради притеснения за сигурността, след като един от моделите на Етиопските авиолинии катастрофира миналата седмица, отнемайки живота на 157 души, съобщава Ройтерс.

Американската федерална авиационна служба посочва нови сателитни данни и доказателства от мястото на катастрофата край Адис Абеба като причина за решението си. Така страната става поредната в списъка с държави от Европа, Азия, Южна Америка и Африка, които спират полетите на 737 MAX.

Катастрофата от неделя е втората в рамките на по-малко от пет месеца с този модел на Boeing. Предишната беше през октомври със самолет на индонезийската компания Lion Air.

Новата информация от мястото на катастрофата в Етиопия, както и данни за маршрута на самолета показват някои сходства между двете катастрофи, които „дават основание за по-нататъшно разследване на възможността за обща причина“, посочват в изявление американските авиационни власти.

Изпълняващият длъжността ръководител на службата Даниел Елуел заяви, че не знае колко дълго ще продължи приземяването на самолетите – един от най-модерните модели в портфолиото на Boeing. По думите му софтуерното подобрение, върху което компанията работи след предходния тежък инцидент в Индонезия миналия октомври, ще отнеме месеци да бъде завършено.

Моделът също така е и от ключово значение за бъдещето на американския производител в битката му с европейския конкурент Airbus. Новата разновидност на 737 – най-бързо продаващия се самолет в историята на Boeing, се възприемаше като основна сила за флотилиите на самолетните компании.

„Агенцията взе това решение в резултат на процеса по събиране на данни и нови доказателства, събрани на място и анализирани днес“, посочиха от авиационната служба, малко след като президентът Доналд Тръмп обяви, че самолетите се приземяват.

Това е вторият път, в който американските власти спират полети на самолети на Boeing в рамките на шест години. Преди това през 2013 г. временно беше спряна употребата на 787 Dreamliner.

От Boeing заявиха, че подкрепят решението на американските власти, въпреки че според компанията нейните самолети са безопасни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още