IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Мирчев: Работещ бизнес план ще върне БДЖ в позицията на превозвач

Инвестициите в железниците не дават резултат, заяви транспортният експерт

09:36 | 14.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БДЖ се нуждае от работещ бизнес план, в който да се изведат приоритетните политики, с които да възвърне профила си, защото дружеството загуби позициите си на превозвач. Това казва в интервю за БТА проф. Йордан Мирчев, транспортен експерт, бивш директор на БДЖ и председател на транспортната комисия в парламента, а отскоро и основател на Движение за европейско развитие на българските железници.

„След 2010 г. БДЖ постепенно загуби профила си на национален железопътен превозвач. БДЖ загуби тотално и конкуренцията си с автомобилните превозвачи“, коментира Мирчев. 

Той допълва, че финансовите мениджъри в компанията през годините са се заели не превозите и приходите, а с различни модели, за да се демонстрира, че БДЖ може да бъде стабилно финансово. Железницата се управлява не като национален превозвач, а като финансово-счетоводна къща, твърди той.

Според него тазгодишният бюджет на превозвача „е нещо като черна кутия, в която липсват реалните измерители на предмета на дейност на железницата“.

Железопътната инфраструктура и подвижният състав (локомотиви, влакове и вагони) са в много лошо техническо състояние, припомня Мирчев. Безопасното пътуване става проблем. Финансовата стабилност на железниците е в риск.

Обслужването на пътниците и икономиката е застрашено. Затова пътниците и товарите преминават към автомобилните превозвачи. Приоритетът на железниците се свежда основно до усвояване на парите за инфраструктура, до дълговете на БДЖ и обществените поръчки.

„Гражданското общество и бизнесът разглеждат националния превозвач като тежест за бюджета, като консуматор, който не възпроизвежда желаната услуга“, казва експертът.

Магистралите по думите му от ден на ден стават все по-тесни с ръста на трафика, а по жп магистралите се движат все по-малко влакове. По трасето София - Пловдив – Бургас след 2025 г. ще имаме най-добри технически параметри на железницата, позволяващи конкуренция с магистрала Тракия, с изразходвани над 1,3 млрд. лв. за модернизация на линията.

Инвестициите в железниците не дават резултат, защото липсва т. нар. професионален мениджмънт за превоз на товари и пътници, допълва Йордан Мирчев.

Според него стабилизирането на техническото състояние на локомотивите, пътническите вагони и влаковете е възможно през следващите 2-3 г.

„Известно е, че недофинансирането на пътническата услуга е до 40-50 млн. лв. годишно. Според мен е целесъобразно средствата по тригодишната финансова рамка, в размер на 100 млн. лв., да бъдат осигурени сега, за да може БДЖ да бъдат равнопоставени и конкурентоспособни на останалите участници при либерализацията на пътническите превози“, препоръчва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още