IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Endava: Едва 10% от българските IT специалисти мислят за кариера в чужбина

Увеличават се жените в бранша, твърди компанията

12:22 | 14.03.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 10% от българските IT специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности в чужбина. Това твърди международната компания за IT услуги Endava въз основа на анкета, проведена сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас.

Според 90% от участниците в допитването ключът към по-успешната кариера е допълнителното обучение. Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи и със смяна на работното място. 

Компанията си е поставила за цел да насърчава връщането на български специалисти от чужбина. Това се случва с българи, работили или учили в Германия, САЩ и Австралия, казва Мариела Христова, управител на офиса на дружеството в София.

Участниците отчитат и неравномерното представителство на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст. Друго обяснение е, че жените намират по-лесно реализация в други области. Едва 10% смятат, че липсват подходящи програми за насърчаване на развитието на дамите в IT сферата.

От компанията отчитат, че при тях средно мъжете са 70% от цялостния състав на компанията. Но 60% от средния мениджърски състав са жени.

В сектора расте интересът към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол.

Според проучването най-интересни за IT специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат тренингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

При избора на работа две трети от IT експертите държат на приятния офис с добра, комуникативна локация. Половината търсят и допълнителни стимули като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, програми за отстъпки и спорт. За все повече хора е важно и гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи и допълнителните почивни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още