IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призова за преустановяване на преговорите за членство с Турция

Резолюцията е с необвързващ характер, но е ясен знак за настроенията на институцията преди местните избори в Турция този месец и европейския вот през май

10:25 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент призова Европейския съюз да преустанови преговорите за членство с Турция, посочвайки като причина проблемите пред демокрацията в страната.

Законодателите изразиха своята позиция в резолюция без обвързващ характер, която бе одобрена в сряда на заседание в Страсбург. Призивът е отправен конкретно към европейските правителства и Европейската комисия, които заедно ръководят присъединителния процес с турските власти, съобщава Bloomberg.

От своя страна външното министерство в Анкара определи искането като „безсмислено“.

Резолюцията съдържа позицията на комисията по международни отношения към ЕП, според която блокът трябва „формално да прекрати“ присъединителните преговори с Турция. В същото време 751-членният орган отхвърли предложени изменения на дясноцентристки членове, които искаха да втвърдят още повече позицията на ЕС, като включат в резолюцията „прекратяване“ или „формален край“ на процеса.

Символичният жест на парламента – който е и част от редовния доклад за турско-европейските отношения, отразява призивите на институцията от предишни години и хвърля светлина върху способността ѝ да действа като барометър на обществените нагласи в Европа на фона на възход на националистическите движения на континента.

Преговорите за членство в ЕС на Турция, които започнаха през 2005 г., са в застой от дълго време.

Анкара разкритикува призива на ЕП, който идва в навечерието на местните избори в Турция на 31 март, като неуважителен. В позицията си външното министерство посочва, че това се случва във време, когато страната се опитва да възстанови отношенията си с ЕС и да поднови своя процес на реформи, за да се присъедини към блока.

„Членството в ЕС е стратегическа цел за Турция“, се казва в позицията на ведомството. В него също така се призовава ЕП да подкрепи визовата либерализация за турските граждани в замяна на усилията, които Анкара полага за ограничаване на бежанския поток към Стария континент.

От външното министерство също така искат актуализиране на митническия съюз, за да се засилят икономическите отношения на Турция с блока.

Миналата седмица водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) и вероятен следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, че Турция не може да стане член на Европейския съюз.

По думите му, ако той поеме поста на Жан-Клод Юнкер след европейските избори през май, преговорите за присъединяване на страната ще бъдат прекратени.

Въпреки категоричната си позиция за прекратяването на преговорите Вебер посочи още, че „всички искат добри отношения с Турция, всички искат да работят заедно в тясно сътрудничество“.

"Разрив в отношенията между Брюксел и Анкара и замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС) са малко вероятни поне до изборите за Европейски парламент (ЕП) през май". Това каза Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Карагьозов коментира призива на ЕП за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към блока заради проблемите с демокрацията в страната.

„Решението все пак няма задължителен характер, тъй като прекратяването на преговорите е в компетенциите на Европейската комисия или на държавите членки. То обаче отразява много широк консенсус сред евродепутатите – в листа на подкрепилите го има членове от всички парламентарни групи“.

Целия разговор вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още