IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай достигна 5-годишен връх

Те са нараснали с 11,6% през първите два месеца на годината

10:45 | 14.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в имоти в Китай са се ускорили през първите два месеца на годината, стимулирани от силното търсене в континенталната част и въпреки спада на продажбите, държавните ограничения на по-големите пазари и забавянето на по-широката икономика, съобщава Ройтерс.

Инвестициите в имоти, които са съсредоточени главно в жилищния сектор, но също така включват бизнес имоти, са ключов двигател на растежа във втората по големина икономика в света.

Те са се увеличили с 11,6% през януари-февруари спрямо година по-рано спрямо растеж от 9,5% за цялата 2018 г., сочат данни на Националната статистическа служба.

Това е най-силният растеж за периода януари-февруари от 2014 г. насам, когато инвестициите в имоти се увеличиха с 19,3%.

Според статистическата служба силните инвестиции в имотния сектор се дължат на стабилните цени на жилищата и засилването на строителството.

„Имотният пазар в Китай продължава да показва силна устойчивост“, казва анализаторът Ян Йеуей от Southwest Securities.

Според предприемачите пазарните нагласи са се подобрили в последно време благодарение на по-разхлабеното кредитиране. Властите в Пекин също така се притесняват по-малко за градовете, като смекчават съществуващите ограничения, и са по-разтревожени за въздействието на търговската война със САЩ върху по-широката икономика.

„Пазарът определено се подобри този месец“, казва висш ръководител на водеща китайска строителна компания, пожелал да остане анонимен, тъй като няма разрешение да говори пред медии.

„Повишаването на инвестициите се дължи на факта, че много предприемачи започнаха да строят, за да запълнят запасите си на фона на продължаващия спад в броя на жилищата“, допълва ръководителят, като уточнява, че по-малките градове имат наличности само за три-четири месеца напред.

Но охлаждането на продажбите е знак, че растежът трудно ще бъде запазен, тъй като имотният пазар все още е изправен пред значителен низходящ натиск, допълва Ян.

Сделките с жилища са се забавили, като продажбите на имоти по разгъната застроена площ са намалели с 3,6% на годишна основа през първите два месеца на 2019 г. спрямо повишение от 0,9% през декември.

Новозапочнатите жилища, измерени по разгъната застроена площ, също се забавят, като отбелязват годишен ръст от 6% през януари-февруари спрямо 20,5% през декември, сочат изчисления на Ройтерс.

Забавянето на продажбите продължава да се отразява върху капиталите на китайските имотни предприемачи. Те са набрали 2,45 трлн. юана (365,38 млрд. долара) през първите два месеца на годината, което е ръст с 2,1% спрямо същия период на миналата година. Той обаче е по-бавен в сравнение с нарастването от 6,4% за цялата 2018 г., сочат данните на националната статистика.

Имотният пазар прояви признаци на умора в последните месеци на фона на налаганите от правителството ограничения върху спекулативните инвестиции, продиктувани от желанието на Пекин да намали дълговите рискове във финансовата система.

Провалените търгове на земя в Китай са нараснали значително от второто полугодие на миналата година насам. Приходите от трансакции със земя в 40-те основни китайски града са намалели с 20,9% през януари-февруари спрямо същия период на предходната година, сочат данни на държавната компания Securities Times.

Но китайските ръководители са притеснени също да не дестабилизират растежа и се ангажираха да насърчават стабилното развитие на имотния пазар, който известно време беше един от най-силните сектори на икономиката.

В някои по-малки градове властите разхлабиха ограниченията върху покупките на имоти, за да увеличат приходите от техните забавящи се имотни пазари. Много градове продължават да отчитат бърз ръст на цените благодарение на силните държавни инвестиции и на националната програма за преустройство на най-бедните области в страната.

Китай си поставя цел за икономически растеж от 6-6,5% тази година, който е по-бавен в сравнение с отчетения ръст през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още