IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган откри една от най-големите болници в света въпреки критиките на медиците

Тя ще разполага с 3810 легла, а в строителството й са били инвестирани 1 млрд. евро

22:51 | 14.03.19 г.
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган откри една от най-големите болници в света в турската столица Анкара въпреки критиките, че това е поредният от серията мега проекти, белязали 16-годишното му управление, предава Ройтерс.

Градската болница в Анкара, в чието строителство са били инвестирани 1 млрд. евро, разполага с около 3810 легла, а площта й се равнява на около сто футболни игрища. Критици в сектора на здравеопазването казват, че размерът на болницата ще породи логистични проблеми.

Ердоган заяви, че противниците на подобни болници са против всички големи проекти на правителството му. „Те се противопоставят на мостове, магистрали, тунели, летища, високоскоростни влакове, болници и училища, но ги използват най-много“, заяви Ердоган по време на церемонията по откриването на болницата.

Големите строителни проекти са подобрили качеството на живота на милиони хора в Турция, но някои от тях предизвикаха критики заради прекомерните разходи.

Новото летище в Истанбул на стойност 12 млрд. долара, смятано за едно от най-големите в света, трябва да заработи с пълен капацитет идния месец. Турция планира също да изгради канал на стойност 16 млрд. долара, който ще превърне западната част на Истанбул в остров.

Анкара планира да открие около 30 болници, като използва модела на публично-частното партньорство, и Ердоган заяви, че подобни големи проекти ще осигурят обхватни здравни грижи в един-единствен комплекс.

Компанията CCN Holding, която е построила болницата, е изтеглила заем на стойност 890 млн. евро (1,01 млрд. долара) за финансирането на проекта, става ясно от съобщение на сайта й. Държавата ще плаща наем за 25 години.

Редица болници в турската столица бяха затворени, а служителите и пациентите им се пренасочват към новата Градска болница в Анкара. Част от оборудването им също се премества в новия комплекс.

Според критиците размерът на болницата затруднява контрола на разпространението на зарази, а разстоянията в рамките на комплекса ще са във вреда на обслужването на пациентите и работата на здравните работници.

Турската медицинска асоциация съобщи, че е изразила притесненията си в обстойно писмо до министерството на здравеопазването, но все още не е получила отговор.

„Изследвания в цял свят доказаха, че централните болници не са ефективни от гледна точка на разходите и че влияят доста негативно на общественото здраве“, заяви пред Ройтерс ръководителят на Турската медицинска асоциация Синан Адияман.

Той допълни, че размерът и местоположението на Градската болница в Анкара създава проблеми на трафика около болницата, която се намира на една от най-големите и най-използвани пътни артерии.

Европейските градове предпочитат да изграждат няколко по-малки болници вместо една голяма, а бизнес моделът на публично-частното партньорство беше изоставен, заяви Адияман. Той допълни, че е невъзможно правителството да извлече краткосрочна или дългосрочна печалба от новите болници.

„Трябва да организирате и планирате това много внимателно, да размествате неща, за да откриете правилния начин. Това не се прави, когато се стремите към известни популистки, политически изгоди. Здравето е много сериозен въпрос“, каза Адияман.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган е водеща сила в турската политика повече от 16 години, но е изправена пред предизвикателство на местните избори на 31 март заради проблемите със забавянето на икономиката.

Служител на Градската болница в Анкара, която се намира в квартал „Билкент“, заяви, че тя била отворена за пациенти миналия месец, въпреки че строителството в редица части на комплекса все още не било завършило.

„В момента не успяваме да стигнем до всички части, така че не знам как ще успеем да го направи, когато болницата заработи с пълен капацитет“, допълни служителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още