IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Отлагането на Brexit трябва да бъде подкрепено от всички държави членки

Следващата среща на върха на ЕС ще се проведе в Брюксел на 21 и 22 март

22:39 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Великобритания поиска отлагане на излизането си от Европейския съюз, ще е необходимо лидерите на страните в ЕС единодушно да дадат съгласие, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

„Ще трябва страните членки да обсъдят подобно искане, като дадат приоритет на необходимостта да се осигури функциониране на институциите на ЕС и да се преценят причините за такова искане, както и продължителността на евентуалното отлагане", каза той.

По думите му председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поддържа постоянна връзка с всички лидери от страните членки.

Следващата среща на върха на ЕС ще се проведе в Брюксел на 21 и 22 март. Очаква се тогава те да вземат решение за евентуално отлагане на Brexit след определената дата 29 март, добавя БТА.

По-рано днес британският парламент гласува в подкрепа на предложението за удължаване на Член 50, което на практика означава продължаване на процеса след крайния срок от 29 март.

По този начин удължаването ще продължи до 30 юни, но само ако депутатите одобрят сделката на премиера до 20 март. Ако това не стане правителството ще трябва да поиска по-съществено удължаване, но този път ЕС ще трябва да даде съгласието си и да има дума за условията на продължението на процеса.

Това по същество означава, че британският парламент начертава ясно едно евентуално по-дългосрочно удължаване на Brexit, тъй като поне към момента няма изгледи законодателният орган да е склонен да приеме сделката на Тереза Мей. Индиректно се отправя и сигнал, че Тереза Мей ще трябва да се върне на масата за преговори, ако иска споразумението й да бъде прието от парламента преди новия краен срок 20 март. Британски анализатори вече посочват, че Brexit през март става малко вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още