IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Бизнес средата и недостигът на кадри забавят икономиката

Представителят АИКБ предлага промени при вноса на работници

09:20 | 15.03.19 г. 3
Васил Велев: Бизнес средата и недостигът на кадри забавят икономиката


Бизнес средата и недостигът на кадри са основните проблеми, които се отразяват на икономическото развитие на страната. Това каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Повод за коментара е провелата се вчера дискусия, на която президентът Румен Радев отправи критики към правителството.

За да се повиши материалното състояние на хората, трябва да имаме стабилна и развиваща се икономика, каза Велев. 

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава спрямо Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа ", отбеляза той. 

"Посочихме основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри. На година губим по 40 хил. души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията, усилия за привличане на работна ръка от чужбина. У нас пенсионерите се изравниха с работещите. Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат, трябва да се повиши стандартът“, смята представителят на работодателите.

„Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
Мое мнение е, че Васил Велев е част от проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Крайно време е г-н Велев да разрасне бизнесът си и да го направи мултинационален. Вместо да се оплаква от бизнес средата и липсата кадри, да открие завод в Китай, Виетнам или нейде другаде, за да постигне амбициите си, щом тук му е трудно. Светът вече стана едно голямо село, а в това село маймуните по-трудно се ловят с трици, а тия дето щът не щът зобат трици и работата им тричава. Така че време е българският бизнес да се възползва не само от държавните поръчки у нас, но да се докаже като гъвкав, креативен и иновативен и по света. Иначе за кривата ракета и космоса всички знаем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още