IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците в НАТО рискуват да влязат в нов сблъсък за финансирането с Тръмп

България остава под целта от 2% с разходи за отбрана в размер на 1,43%

13:16 | 15.03.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съюзниците на САЩ в НАТО рискуват да влязат в пореден директен сблъсък с американския президент Доналд Тръмп, след като новите данни за разходите им, публикувани в четвъртък, показват, че почти няма промяна в средствата, които отделят за колективна отбрана.

Германия, Италия, Испания, Белгия и Холандия не са дори близо до изпълнението на ангажимента си да отделят най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, показват изчисления на Алианса за 2018 г., съобщава Bloomberg.

Германия, която е чест обект на атаки от страна на Тръмп, е похарчила 1,23% от БВП за армията си през миналата година. При Канада пък се наблюдава понижение също до 1,23% от 1,41%.

Само седем страни членки са изпълнили изискванията за отбрана – САЩ, Гърция, Великобритания, Естония, Полша, Латвия и Литва, показва годишният доклад на НАТО.

България не успява да премине прага от 2% със своите 1,43% от БВП при среден процент за Европа от 1,51%. Страната ни обаче изпълнява изискването за 20% разходи за оборудване от общия бюджет за отбрана. Тук с най-голям дял от над 40% е Люксембург.

Според изчисленията страната ни е похарчила 937 млн. долара за отбрана през 2018 г., което представлява ръст от 19,19% на годишна основа. За сравнение, през 2017 г. страната ни е отделила 723 млн. долара

Делът на страната ни е по-голям спрямо този на страни като Испания, Белгия и Люксембург, които отделят по-малко от половината от изисквания процент. Вашингтон от своя страна отговаря за 70% от военните разходи на НАТО, което е и основният довод на Тръмп в нападките му срещу Европа и обвиненията, че съюзниците се възползват от САЩ.

Въпреки данните, които все още са далеч от целта, от Алианса все пак задават положителен тон на доклада си, като генералният секретар Йенс Столтенберг посочва, че тенденцията за свиване на разходите от предишни години вече е обърната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
Valentin13
преди 5 години
в истинския, затова говоря истини. ти не смяташ ли , че 3.5 % е повече от 1.25 % ? ако не, тогава аз ще те попитам - ти в кой свят живееш бе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 5 години
а ти у кой свят живееш ?Като те чета е все едно АББА ама с обратен знак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Не може да им се скараме. Те ни пазят от лошия Путин :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Че те и Германия не плащат 2%, защо ние да го правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 27
Valentin13
преди 5 години
колко и да се пляска и там други глупости, истината е че Тръмп е прав - Германия особено използува положението за да си увеличи печалбата, но с ниски разходи. от бизнес гледна точка добре, но за чия сметка ? САЩ затънали в дългове за да помагат на целия свят. време беше да дойде някой като Тръмп и да каже - стига, вече си плащайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 7
petyob
преди 5 години
Стига с това въоръжаване!!! Не може ли всички останали да се скараме на САЩ, че прекаляват с въоръжаването?(хайде няма да ги пляскаме за това)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 5 години
че кой бръсне рижия за слива... той си дрънка, керванa си върви :)))) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още