IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Японската централна банка вдъхна увереност на азиатските борси

Изказването на китайския премиер Ли Къцян и поредния вот на британския парламент бяха сред основните теми във фокуса на пазарите

11:03 | 15.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Азия приключиха последната сесия от седмицата с повишения, след като Японската централна банка реши да запази паричната си политика без промяна въпреки смекчения оптимизъм за икономиката, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 прибави 163,83 пункта, или 0,77%, към стойността си, приключвайки деня на ниво от 21 450,85 пункта.

Японската централна банка (ЯЦБ) запази паричната си политика без промяна в петък, но смекчи оптимизма си, че стабилният износ и индустриално производство ще подкрепят растежа. Това подсказва за по-високите рискове извън страната, които заплашват да провалят крехкото икономическо възстановяване.

В края на двудневната си среща в петък ЯЦБ запази краткосрочните лихвени проценти на ниво от -0,1%, а доходността по 10-годишните държавни ценни книжа – около 0%. Като цяло очакваното решение бе взето със 7 на 2 гласа.

Южнокорейският индекс Kospi от своя страна се повиши с 0,95 на сто до 2176,11 пункта.

В Китай измерителят на Шанхайската борса Shanghai Composite отчете ръст от 1,04% до 3021,75 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng напредна със 192,85 пункта, или 0,67%, до 29 044,24 пункта.

Оптимизмът на китайските инвеститори беше повишен след изказването на премиера Ли Къцян, който заяви, че данъчните намаления и подобряване на условията за бизнес са отговорът на Китай на забавящата се световна икономика. Страната няма да прибягва до кредитиране и инвестиции, за да укрепи икономиката си.

Къцян посочи, че вместо това Пекин иска да "енергизира" пазара, за да генерира растеж.

азия азия

Единственият борсов показател, който приключи сесията с понижение, беше австралийският ASX 200, който отчете спад от 0,07% до 6175,20 пункта.

Пазарите не останаха безразлични и към изказването на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че очаква през следващите 3-4 седмици търговското споразумение с Китай вече да бъде факт.

От друга страна инвеститорите продължават да гледат с тревога към Великобритания, където късно снощи парламентът гласува против провеждането на нов референдум за Brexit.

Едно от другите ключови решения на британските депутати бе и решението им да подкрепят предложението на правителството за удължаване на Член 50, което на практика означава продължаване на процеса след крайния срок от 29 март.

По този начин удължаването ще продължи до 30 юни, но само ако депутатите одобрят сделката на премиера до 20 март. 

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

 
 
 
 
 
 
 
Volume 0%
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Но това Блумбърговите няма да ви го кажат,що на запад преди 100 години са разбрали,че народа верва какво се пише у вестниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Да веееее,Англия печата ката месец 137 000 000 000 паунда да не потънат!ЕЦБ за 2 месеца спря да печата, но Германия почна да потъваи пак набримчиха печатницата!Запада е паразитна икономика.Ако спре Изтока да вярва на техните хартийки,тогава Жан Виденов ще им се види светец!Щото балона рано или късно ще гръмне.Въпросът е дали у САШови или над тъмният Албион, далу у ЕС.Просто за няколко дена умните ще се позлатят,да може после да се платинират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още