IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има най-много имотни милиардери в света

Китайски предприемачи заемат и първите четири места в класацията на списание Hurun

15:14 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

58% от милиардерите в света, натрупали богатството си от недвижими имоти, живеят в Китай, се вижда от класацията на имотните богаташи в света на списание Hurun, цитирана от онлайн изданието Mansion Global.

139 от 263-та имотни богаташи в света живеят в Китай, като страната далеч изпреварва САЩ, които са на второ място с 26 милиардери, забогатели благодарение на недвижими имоти. Следва Великобритания със 17.

„Урбанизацията в Китай доведе до най-бързото създаване на богатство в световната история. В резултат на това повечето от най-големите имотни предприемачи в света идват от Китай“, отбелязва Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател в Hurun Research Institute, който публикува класацията.

Китайски предприемачи заемат първите четири места в списъка. На първо място е Сю Дзяин от базираната в Шънджън компания Evergrande Group с нетно състояние от 37 млрд. долара. Ли Ка-шин от хонконгския конгломерат Cheung Kong Holdings заема второто място с 29 млрд. долара.

Трети е Ли Шау Ке от хонконгската компания Henderson Development с имущество от 27 млрд. долара. Четвъртото място е за Ян Хуейян от Country Garden със състояние от 23 млрд. долара. Тя е и единствената жена, натрупала милиарди от недвижими имоти, в топ десет.

Най-богатият имотен милиардер в САЩ е Доналд Брен, председател и единствен собственик на калифорнийската компания Irvine Company. Нетното му състояние са оценява на 17 млрд. долара.

Американският президент Доналд Тръмп е на 82-о място с 3 млрд. долара.

Бизнесменът от израелско-американски произход Адам Нюман, който е съосновател на компанията за споделени офиси WeWork, е единственият имотен милиардер под 40 години, който е натрупал богатството си сам. Нетното състояние на Нюман се оценява на 6,5 млрд. долара, като е нараснало два пъти спрямо година по-рано. Стойността на компанията му също се е удвоила през същия период до 42 млрд. долара.

Списъкът на най-богатите хора в света на Hurun беше публикуван миналия месец и включваше 2470 милиардери в целия свят. Списанието използвало пазарни данни към 31 януари 2019 г., за да изчисли имуществото им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още