IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Европа през февруари дават надежда за обрат на пазара

В Испания обаче е отчетен спад от близо 9%

11:21 | 15.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските продажби на автомобили през февруари се свиват през февруари за шести пореден месец. Подобрението, което се наблюдава на някои от най-големите пазари като Германия, Франция и Великобритания, показва обаче, че на хоризонта може би се задава обрат, съобщава Bloomberg.

Регистрациите на леки автомобили са намалели с 0,9% в сравнение със същия месец на миналата година, обяви Асоциацията на европейските производители на автомобили.

И докато германските, френските и британските продажби нараснаха за първи път от септември, то регистрациите на автомобили паднаха рязко с 8,8% в Испания, която се готви за предсрочни избори през април, и с 2,4% в Италия.

За България има ръст от 9,8 на сто на годишна база до 2809 бройки спрямо 2559 бройки преди година.

Спадът през февруари е най-малък от септември, когато продажбите паднаха сериозно след влизането в сила на новите европейски правила за вредните емисии. Ефектите от промените продължават да оказват влияние върху пазара и през 2019 г. и почти предивикаха техническа рецесия в Германия в края на миналата година поради значението на автомобилната индустрия за икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още