IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласувани днес промени в Изборния кодекс запазват по-нисък праг на преференциите

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език

11:22 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене, предаде БТА. Законопроектът на ГЕРБ предвижда възстановяване на прага за преференциите – 5% за евроизборите и 7% за парламентарни и местни избори.

В мотивите си от ГЕРБ посочват, че целта на промените е да се отрази общественият интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот. От гласувалите 139 депутати 138 бяха "за", а един се въздържа, предаде БТА. 

„Народните представители от политическа партия ГЕРБ потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха, за добро или за лошо“, каза председателят на правната комися Данаил Кирилов, цитиран от БНР.

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев посочи защо е необходима тази промяна.

„Какво толкова има да кажеш две думи на майчин език в превод? Какво се случва с официалния български език? Накърнява ни се националното достойнство ли? Ами онзи ден президентът говори на английски в официален разговор с представител на голяма организация. И други наши представители говорят на английски, на френски в официални делегации“, изтъкна той.

„За едните може, за други не може“, възмути се Цонев.

Не беше прието предложението на ДПС за отпадане на ограничението за откриване на 35 избирателни секции в страни извън Евросъюза.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че партията му е готова на дебат, но оставащото време до евроизборите е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения.

„Колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще дадем устойчивост на ЦИК да се концентрира върху процедурните правила и методическите указания“, каза той.

Депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов подчерта, че и без групата на Веселин Марешки може да се осигурява кворум в парламента, но при пълна мобилизация на управляващото мнозинство. Той нарече действията на „Воля“ „цирк“.

„Воля“ е необходима в парламента, заяви депутатът от партията Пламен Христов. Той смята, че появата им в НС не е обрат, защото още вчера са заявили своите намерения. От разговорите с ГЕРБ в сряда ще стане ясно как ще действат депутатите от „Воля“, поясни Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още