IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск пое контрола над набирането на служители в Tesla

Като цяло броят на позициите, отворени в компанията, намалява

14:49 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla е намалил екипа си за набиране на персонал, тъй като Илон Мъск поема контрола над този процес в компанията, пише Quartz.

„Всички заявки за привличане на персонал трябва да получат одобрението на Илон“, е написала Tesla в съобщение до експертите по човешки ресурси през февруари, твърди Business Insider.

Бележката освен това твърди, че Мъск ще получава ежедневен доклад за набирането на служители и компанията ще „въведе по-строг процес“ на работа на това звено, за да помогне за управлението на броя на служителите в компанията.

Този „по-строг процес“ изглежда изисква по-малко, а не повече служители по човешките ресурси. На 12 март Tesla съкрати между една трета и една втора от глобалния си екип по набиране на персонал, който достигаше около 150 души. Тя е уведомила служителите в същия ден и те са получили обезщетения въз основа на времето, което са прекарали в компанията.

Изглежда тези служители няма да бъдат заменени скоро. Според данни на компанията за проучвания Thinknum броят на работните места, отворени в звеното за набиране на служители в Tesla, е спаднал до 8 през последните седмици от 32 през декември 2018 г.

Това не е първият път, в който Мъск поема контрол над процеса по наемане в Tesla. Бивша служителка от екипа, Мариса Перец, коментира пред Business Insider през декември 2017 г., че Мъск лично е подписвал всяко наемане, включително по време на периода, в който компанията бързаше да наеме 2000 души за новия завод на Tesla. „Той трябваше да одобри всяка една кандидатура“, посочва още Перец, която е напуснала компанията през 2015 г.  

По думите ѝ служителите от екипа по набиране на персонал са длъжни да пишат биографии на всеки отделен кандидат, които да представят на Мъск.

„Ако искахме да интервюира някого, трябваше да му представим всичко накратко, преди той да направи нещо“, коментира тя. „Беше много критичен и ни критикуваше, ако мислеше, че не сме отговорили на нещата, които искаше да знае“.

Освен позициите в отдела за наемане, общите позиции в Tesla като цяло са се свили като брой от края на 2018 г. до днес. Thinknum наскоро обяви, че има 950 отворени позиции в Tesla според официалния уебсайт за кариери на компанията, което е значително под 2400 през декември.

Tesla е отказала да коментира случващото се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още