IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини ще изпълняват демонстрационни проекти за управление на отпадъците

Тръгват нови процедури по програма „Околна среда“

11:51 | 15.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Критерии за подаване на проекти в три нови процедури по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ в секторите „Отпадъци“ и  „Натура 2000 и биоразнообразие“ бяха одобрени от Комитета за наблюдение на програмата. Заседанието се проведе вчера в София, съобщи екоминистерството.

Преди две години имаше риск от загуба на средства по програмата, но към днешна той е избегнат, заяви екоминистърът Нено Димов. 

Той разясни новата процедура за демонстрационни проекти за отпадъците с бюджет от близо 9,8 млн. лв. и посочи, те ще послужат за осигуряване на по-големи инвестиции в сектора, за който ще се търси финансиране и в следващия период. Основната цел на процедурата е преходът към кръгова икономика и нулеви отпадъци. Изпълнители са юридически лица със стопанска и с нестопанска цел и общини.

Фокусът на заседанието на комитета беше приоритетна ос 3 на програмата „Натура 2000 и биоразнообразие“.

Комитетът прие критерии по процедурата „Мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове птици“. Тя ще бъде обявена през второто тримесечие на 2019 г. Изпълнители са структурите на екоминистерството и на земеделското министерство, отговорни за политиките в областта на „Натура 2000“, юридически лица с нестопанска цел, общини и научни институти.

Бяха утвърдени критериите за подбор на проекти по процедурата „Изготвяне/актуализиране планове за действие за видове“, която ще бъде обявена през четвъртото тримесечие на 2019 г. Целта е да се подпомогнат дейности за видовете от екомрежата за период от 10 години. 

На Комитета бяха представени критерии за оценка по процедурите „Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в България“ и „Изпълнение на приоритетни мерки във влажни зони“, както и Стратегическия план за изпълнение на приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“.

Към момента по ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ са обявени 5 процедури за 38% от бюджета на оста. Изпълняват се 17 договора и е приключен проектът за управленски подход за екомрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още