IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ очаква умерен дефицит на петролния пазар от второто тримесечие

Организацията запази без промяна прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в глобален мащаб през тази година на ниво от 1,4% или 1,4 млн. барела дневно

20:31 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На петролния пазар ще се наблюдава умерен дефицит през второто тримесечие на годината, като ОПЕК разполага с предпазен механизъм, който да предотврати покачване на цените в случай на проблеми с доставките, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Организацията, която координира енергийните политики на индустриализираните държави, запази без промяна прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в глобален мащаб през тази година на ниво от 1,4% или 1,4 млн. барела дневно.

От МАЕ посочиха, че стабилното увеличение на добива в държавите извън ОПЕК, най-вече в САЩ, ще гарантира достатъчното снабдяване на пазара.

Според организацията пазарът може да отчете умерен излишък през първото тримесечие на 2019 г., преди да навлезе в дефицит с около 0,5 млн. барела на ден през второто.

„В същото време съкращението на производството (в ОПЕК) увеличи предпазния капацитет на резервните количества. Това е особено важно сега, когато икономическите настроения стават по-песимистични и глобалната икономика може да навлезе в по-чувствителен период“, допълват от МАЕ.

Агенцията посочи още, че има особени притеснения за възможността от по-нататъшен спад на производството във Венецуела, където добивът през последните месеци се е стабилизирал на ниво от 1,2 млн. барела на ден.

Според МАЕ проблемите във венецуелската електропреносна мрежа – от ключово значение за добива на „черно злато“, са такива, че не е сигурно дали тяхното решаване ще бъде трайно. Въпреки това в случай на по-значителна загуба на доставки от латиноамериканската страна ОПЕК може да реагира с резервен капацитет от 1,8 млн. барела дневно.

От организацията също така посочиха, че продължаващият ръст на американския добив дава спокойствие на световните пазари.

През 2018 г. САЩ са били отговорни за 79% от 2,8-те млн. барела дневен ръст на държавите извън картела.

„Безмилостното темпо продължава през 2019 г., като американските доставки се очаква да нараснат с 1,5 млн. барела на ден и да представляват 83% от растежа в размер на 1,8 млн. барела дневно извън ОПЕК“, посочват от МАЕ. Оттам допълват още, че се очаква през 2021 г. САЩ да станат нетен петролен износител на средногодишна основа.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още