IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер обеща да повиши ефикасността на Силите за самоотбрана

Шиндзо Абе посочи, че сигурността около Япония се усложнява и това става "с безпрецедентна скорост"

10:42 | 17.03.19 г.
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе смята, че е необходимо да се повиши ефикасността на японските Сили за самоотбрана, имайки предвид влошаване на ситуацията около регионалната сигурност, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Ситуацията със сигурността около Япония се усложнява и това става "с безпрецедентна скорост". "Не можем да защитим страната, ограничавайки се само в традиционните рамки. Ръководейки се от нови отбранителни принципи, ние активно ще продължаваме различните реформи за повишаване на отбранителната мощ и запазване на превъзходството в области като киберпространството и Космоса", каза той, цитиран от телевизия Ен Ейч Кей. Абе говори на тържество по случай завършване на випуск на Националната академия за отбрана.

Премиерът отново заяви, че иска да бъдат направени промени в написаната от САЩ пацифистката конституция на страната - една от основните цели на неговата политика и отдавнашно обещание на управляващата Либералнодемократическа партия, съобщи агенция Киодо. Абе иска да промени основният закон, за да изясни статута на Силите за самоотбрана, които имат ограничени права. Партията му обаче предпочита да не подема тази тема, опасявайки се, че дискусията може да се отрази отрицателно на предстоящите през април местни избори.

За разлика от речта си на аналогичната церемония миналата година днес Абе не спомена за заплахата от ракетната и ядрена програма на Северна Корея, отбелязва Киодо. Близки до премиера източници смятат, че той иска да се срещне с севернокорейския лидер Ким Чен Ун с надеждата да постигне напредък в уреждането на въпроса с отвлечените от Пхенян японски граждани през 70-те и 80-те години на миналия век.

Говорейки за одобрената в края на миналата година 10-годишна стратегия в областта на отбраната, Абе заяви, че правителството му "драстично" ще ускори изграждането на способности за противодействие на киберзаплахите и на заплахите от страни, които използват космическото пространство за военни цели.

Съгласно проектобюджета за 2019 г. (1 април 2019 - 31 март 2020) Япония ще увеличи разходите си за отбрана с около 1,3 процента в сравнение с текущата финансова година до рекордните 5,3 трилиона йени (47,5 милиард долара), отбелязва ТАСС. Предвижда се разполагане в Япония на два американски наземни комплекса за противовъздушна отбрана "Иджис ашор" и преоборудване на хеликоптероносача "Идзумо" в лек самолетоносач. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още