IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор с рекордни приходи за 2018 г.

Над 7,57 млн. лева е генерирало дружеството като приходи през предходната година, сочи отчетът му

11:51 | 18.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Музикаутор</em></p>

Снимка: Музикаутор

Дружеството за колективно управление на авторски права в музиката Музикаутор отчете най-високите приходи в своята история. За 2018 г. сумата е достигнала над 7,57 млн. лева без ДДС, сочи годишният отчет на организацията.

Средствата, събрани от телевизионните оператори, растат за втора поредна година, като са достигнали над 2,9 млн. лева без ДДС през 2018 г. Тук влизат изплатените приходи от Българската национална телевизия, частните кабелни и сателитни телевизионни оператори и ефирните телевизии. Сумата отговаря на 94% от прогнозата на Музикаутор.  

Постъпленията от радио лицензиране през предходната година са достигнали 1,64 млн. лева без ДДС, включвайки сумите от БНР, частните и общинските радиооператори. От Музикаутор отбелязват „видимо намаляване на размера на забавените плащания“.

Дружеството посочва още, че се наблюдава по-добра комуникация с БНР, а радиото „следва стриктно договорените финансови параметри“. Същевременно Музикаутор обжалва във Върховния административен съд решението на Комисията за защита на конкуренцията след жалбата на БНР заради прекратения миналата година договор. Делото е насрочено за април тази година.

Приходите в сектор „Препредаване“ са в размер на над 595 хил. лева без ДДС. Спрямо 2017 г. увеличението е минимално и се дължи на по-голям брой сключени договори. Музикаутор твърди, че основното предизвикателство тук продължава да е наличието на сив сектор и декларирането на по-малък брой абонати от реалния от страна на предприятията.

Над 1,82 млн. лева без ДДС са достигнали постъпленията на отдел „Лицензиране публично изпълнение“, което представлява 13,91% ръст спрямо година по-рано.

Рекордни резултати са отчетени по отношение на събираемостта на средства в сектор Търговия и туризъм – 1,13 млн. лева без ДДС. На годишна база ръстът е 14,89 на сто и е най-високото ниво от седем години насам. Сумата е в размер на 95% от заложената прогноза.

Това е постигнато благодарение на новата практика за извършване на проверки от сътрудници на сдружението на заведения и търговски обекти в страната, след което да се завеждат граждански дела. От старта на кампанията до края на 2018 г. са извършени 240 проверки в София и са заведени над 50 дела.

„На този етап успеваемостта на съдебните действия е 100%“, коментират от Музикаутор. При 34% от делата са сключени извънсъдебни споразумения, което означава, че ползвателите са изплатили обезщетенията си. При 10% от делата са влезли в сила решения в полза на дружеството. При 16% първа инстанция е осъдила ползвателите да платят обезщетения и в момента те обжалват на втора инстанция. Две от тях са от страна на Музикаутор заради нечастичното ѝ съгласие с решенията. Другите 40% от делата са в процес на решаване на първа инстанция.

Същевременно през 2018 г. пазарът на киноразпространение бележи спад, което е довело и до намаляване на авторските възнаграждения в сектора. Така за 2018 г. приходите от този сегмент в Музикаутор са достигнали над 185 хил. лева без ДДС. 

С 85,3% са нараснали събраните авторски възнаграждения от концерти и други музикални прояви през 2018 г. Сумата от тях е над 507 хил. лева без ДДС. Като основни фактори тук от дружеството посочват промените в ЗАПСП, както и продължилото оптимизиране на процесите на ресорните структури на организацията.

Приходите от лицензиране на механични права през миналата година е над 91 хил. лева без ДДС, като почти 62% от тях са от членове на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Постъпилите авторски възнаграждения от дигитално ползване за годината са достигнали над 205 хил. лева без ДДС, като нивото им е най-високото до момента, а ръстът на годишна база е 101%. Спрямо предходни години намалява относителният дял на приходите от мобилни мелодии спрямо общите приходи от дигитално ползване. Половината от дигиталните приходи всъщност идват от дигитални платформи. Най-високи са били постъпленията от видео платформата на Google – YouTube.

Културният фонд на Музикаутор тази година отпусна над 150 хил. лева за създаването на нова българска музика.

Като ключово събитие за годината Музикаутор отбелязва промените в Закона за авторското право и сродните му права, съобразявайки се с доводите на организацията и на нейните партньори, свързани с необходимостта от допулнителна защита на носителите на права. Благодарение на това общините получиха възможност за осъществяването на контрол над публичното изпълнение на музика. Законовите промени доведоха и до въвеждането на солидарна отговорност на залите при провеждането на концерти.

През 2018 г. Музикаутор подаде жалба до Европейската комисия за неосътветствие на българското законодателство с Правото на ЕС в областта на частното копиране. Според дружеството държавата „не е създала условия за ефективното функциониране на системата за компенсационни плащания“.

Разпределените суми за авторски възнаграждения за 2018 г. са с 5,04% по-малко спрямо предходната година - 4,12 млн. лева без ДДС за 2018 г. спрямо 4,33 за 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още